Πακιστάν: Επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Καν

Πακιστάν
Η σημαία του Πακιστάν

Επίθεση με πυροβολισμούς σημειώθηκε χτες εναντίον οχηματοπομπής του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Καν, στην πόλη Βαζιραμπάντ, σχεδόν 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Ο ίδιος ο Καν τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ τουλάχιστον άλλα δύο ηγετικά στελέχη του κόμματός του (PTI) τραυματίστηκαν σοβαρά. Η πακιστανική εφημερίδα «Αυγή» μετέδωσε ότι ένα μέλος του ΡΤΙ σκοτώθηκε.

Ο Καν βρισκόταν στο Βαζιραμπάντ στο πλαίσιο της νέας «πορείας προς το Ισλαμαμπάντ» που είχε ξεκινήσει το κόμμα του, ζητώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ καταδίκασε την επίθεση και έδωσε εντολή για άμεση διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Τον Μάη το ΡΤΙ είχε οργανώσει κι άλλη «πορεία προς το Ισλαμαμπάντ», ενώ επανειλημμένα η ηγεσία του έχει καταγγείλει επιθέσεις κατά του Καν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Καν «έπεσε» την άνοιξη, μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής, την οποία στήριξαν και κόμματα που συνεργάζονταν μέχρι πρότινος με το ΡΤΙ. Ο ίδιος ο Καν είχε κάνει λόγο για «ξένη συνωμοσία», καταγγέλλοντας διεθνείς πιέσεις από ΗΠΑ και άλλους ενάντια στην «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» που η κυβέρνησή του επιδίωκε (και της οποίας πλευρά ήταν η ανάπτυξη ακόμα πιο στενών σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία).

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η Βουλή ενέκρινε νέο κυβερνητικό σχήμα υπό την ηγεσία της «Μουσουλμανικής Ενωσης», που πρωτοστάτησε για χρόνια στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πάντως ο Σαρίφ προχτές έκανε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου ευχαρίστησε την κινεζική ηγεσία για τη «στήριξη» στη χώρα του και μεταξύ άλλων ξεχώρισε ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών τη δράση τους στο Αφγανιστάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...