Πακιστάν: Ο Σεχμπάζ Σαρίφ νέος πρωθυπουργός της χώρας

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εξέλεξε τον Σεχμπάζ Σαρίφ ως νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν
Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εξέλεξε τον Σεχμπάζ Σαρίφ ως νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εξέλεξε τον Σεχμπάζ Σαρίφ ως νέο πρωθυπουργό της χώρας μετά την απομάκρυνση του Ιμράν Χαν το Σαββατοκύριακο με ψήφο δυσπιστίας.

O Σαρίφ πήρε 174 ψήφους και θα σχηματίσει τώρα μια νέα κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οπότε και είναι προγραμματισμένες θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Πριν από την ψηφοφορία, βουλευτές από το κόμμα του Χάν παραιτήθηκαν μαζικά, μποϊκοτάροντας την εκλογή του Σαρίφ, μία κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στην Εθνοσυνέλευση, ο Σαρίφ, σε μία προσπάθεια να προσεταιριστεί τις πλατιές λαϊκές μάζες ανακοίνωσε αύξηση στους μισθούς, τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, ενώ είπε ότι θα επισπεύσει και το κολοσσιαίο έργο «China Pakistan Economic Corridor» (CPEC) και θα ξαναχτίσει τους δεσμούς με εταίρους και συμμάχους. Ο Σαρίφ κάλεσε τον Ινδό ομόλογό του να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς στο Κασμίρ σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σαρίφ, επιχείρησε επίσης να απαντήσει στους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Χαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμότησαν με τους αντιπάλους του για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Είπε ότι θα γίνει μια ειδική συνεδρία, κεκλεισμένων των θυρών, της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια, με τη συμμετοχή ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, η οποία θα εξετάσει τις καταγγελίες και υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί «αν υπάρξει και η ελάχιστη απόδειξη (εναντίον μου)».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...