Πακιστάν: Προφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Χαν – Στρατός αναπτύσσεται στην Πουντζάμπ λόγω των διαδηλώσεων

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν προφυλακίστηκε σήμερα για μια υπόθεση διαφθοράς, την επομένη της σύλληψής του, που έχει πυροδοτήσει βίαιες ταραχές σε πολλές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα η πακιστανική κυβέρνηση να αποφασίσει την ανάπτυξη του στρατού στην επαρχία Πουντζάμπ.

«Το δικαστήριο ενέκρινε την προφυλάκιση του Ίμραν Χαν για περίοδο οκτώ ημερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μπουχάρι, δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία.

Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ΄’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο. Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται μετά τη σύλληψή του χθες οδηγώντας την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη του στρατού στην επαρχία Πουντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία στη χώρα, όπου σχεδόν 1.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Η διαταγή για ανάπτυξη του στρατού, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών δεν προσδιορίζει την ημερομηνία ή τη χρονική διάρκεια της ανάπτυξης που ζήτησε η επαρχιακή κυβέρνηση, ούτε τον αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν. Το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο GEO TV μετέδωσε πως η τοπική κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ζήτησε και αυτή την ανάπτυξη του στρατού για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση Καν «έπεσε» πέρυσι την άνοιξη, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση αλλά την υπερψήφισαν και δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν με το ΡΤΙ, με φόντο την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, μεταξύ άλλων και για τις διεθνείς συμμαχίες του πακιστανικού κεφαλαίου. Ο Καν είχε πρωτοστατήσει στην ενίσχυση των δεσμών και με την Κίνα, μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...