Πακιστάν: Τρία χρόνια φυλάκιση για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας

Φωτό αρχείου: Ιμράν Χαν

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δικαιοσύνη, Ιμράν Χαν ανέφερε η εφημερίδα Dawn.

Κρίθηκε ένοχος για διαφθορά. Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να πληρώσει πρόστιμο 100.000 ρουπιών (1.200 δολάρια). Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τον δικηγόρο του πρώην πρωθυπουργού, η αστυνομία συνέλαβε τον Χαν στην κατοικία του στην πόλη Λαχόρη.

Κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία σε σχέση με παράνομες συναλλαγές που περιελάμβαναν την πώληση δώρων από ξένους ηγέτες κατατέθηκαν πέρυσι κατά του Χαν κατόπιν αιτήματος των ανακριτικών αρχών. Η έρευνα ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του είχαν υπεξαιρέσει τουλάχιστον 52 δώρα από ηγέτες της Μέσης Ανατολής συνολικής αγοραίας αξίας 154 εκατομμυρίων ρουπιών (σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτοί οι ισχυρισμοί αποτέλεσαν τη βάση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του Χαν, της πρώτης και από τις πιο υψηλές και σκανδαλώδεις από τις 100 άλλες κατηγορίες που κατατέθηκαν αργότερα εναντίον του αρχηγού του κινήματος της αντιπολίτευσης. Οι καταγγελίες για υπεξαίρεση και πώληση ξένων δώρων οδήγησαν στην απομάκρυνση του Χαν από την πρωθυπουργία στις 10 Απριλίου 2022, μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης.

Στις 9 Μαΐου 2023, ο Χαν τέθηκε υπό κράτηση με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η σύλληψή του πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πυρπόλησαν οχήματα και επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Ο Χαν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για αυτές τις κατηγορίες.

Ωστόσο, κατηγορήθηκε αμέσως για άλλες κατηγορίες από διαφορετικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε για οργάνωση βανδαλισμού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, εμπρησμό και συμμετοχή στη δολοφονία ενός δικηγόρου στην Κουέτα που είχε ζητήσει τη σύλληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης για υποκίνηση μαζικών αναταραχών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...