Παλαιστίνη: Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία

σημαία Παλαιστίνη
Πηγή: EUROKINISSI

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, χτες Δευτέρα σε τουρκικά ΜΜΕ, είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οριοθέτησης AOZ με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φαέντ Μουσταφά, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ακολουθήσει τη θαλάσσια συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Aydınlık: “Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες”.

Κάνοντας σαφείς τις επιδιώξεις της Παλαιστινιακής αστικής τάξης στη μοιρασιά των πηγών ενέργειας στην περιοχή, δήλωσε ότι “Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία”.

Γεωτρύπανο Yavuz
Φώτο αρχείου / Γεωτρύπανο Yavuz

Η Παλαιστίνη με τη Λωρίδα της Γάζας, έχει ακτογραμμή κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου που την καθιστούν ως έχουσα θαλάσσια δικαιώματα. Από το 2007, η Γάζα κυβερνάται από το κίνημα της Χαμάς, το οποίο έχει κατακερματισμένες σχέσεις με την κυριαρχία της Φατάχ, τη Δυτική Όχθη.

Ο πρέσβης κατήγγειλε το Ισραήλ ότι περιορίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης στο πεδίο φυσικού αερίου της Γάζας: “Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε”.

“Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα”, συμπλήρωσε ο πρέσβης.

Δηλώσεις που έρχονται την ίδια στιγμή, όπου ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους. Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Εξελίξεις που περιπλέκουν περισσότερο το κουβάρι των ανταγωνισμών και των διεκδικήσεων των αστικών κρατών στην περιοχή. Αντιθέσεις συμφερόντων που συγκρούονται και με τις ελληνικές αστικές επιδιώξεις μέσω των συμφωνιών με το Ισραήλ. Η σύνδεση από πλευράς της Παλαιστίνης, ότι μια συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία θα συμβάλλει και στην επίλυση του “Παλαιστινιακού”, παραπέμπει στις αστικές διακηρύξεις και της Κύπρου όταν συνέδεε την ένταξή της στην ΕΕ με την επίλυση του “Κυπριακού”.

Οι λυκοσυμμαχίες ανατρέπονται, γιατί το κέρδος είναι το υλικό σύνθεσής τους. Μια νέα αγορά, μια νέα αντίθεση, τις τινάζει στον αέρα. Μόνο η πάλη των λαών για την δική τους εξουσία, για να γίνει δική τους περιουσία ο πλούτος της χώρας τους που τώρα λυμαίνονται τα μονοπώλια, έχει προοπτική.

Ο λαός της Παλαιστίνης που αγωνίζεται χρόνια για το στοιχειώδες δικαίωμα υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους, έχει πείρα, για το ποιος είναι ο εχθρός εντός και εκτός των τειχών.

ag

Δείτε ακόμα...