Παλαιστίνη: Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις – «Σκούπα» κατά της «Χαμάς»

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατοικημένων περιοχών στη Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας - Μάης 2021
Φώτο Αρχείου / Δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατοικημένων περιοχών στη Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας – Μάης 2021 / Πηγή: TWITTER

Επιχειρήσεις – «σκούπα» κατά της «Χαμάς» στην Παλαιστίνη, σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, την ίδια ώρα που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να χαρακτηρίσει τη «Χαμάς» «τρομοκρατική οργάνωση» (πέρα από το στρατιωτικό σκέλος της που ήδη το είχε κατατάξει ως τέτοιο).

Αναλυτικότερα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες βδομάδες πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 50 μελών της «Χαμάς», που κατά τον ισχυρισμό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εμπλέκονταν στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η ένοπλη επίθεση ενός Άραβα από τη συνοικία Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, για τον οποίο ανακοινώθηκε εκ των υστέρων πως ήταν μέλος της «Χαμάς», ο οποίος σκότωσε έναν Νοτιοαφρικανό Εβραίο έποικο. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε ελάχιστα λεπτά αργότερα.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψη στη Βρετανία ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζοκ, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση Τζόνσον για την απόφασή της σχετικά με τη «Χαμάς». Η επίσκεψη Χέρτζοκ στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων με φόντο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη στις 29 Νοέμβρη για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε γραπτή δήλωσή του ο Χέρτζοκ ανέφερε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει δυνατότητα πυρηνικών όπλων και αναμένει από τους συμμάχους του «να είναι σκληροί έναντι των Ιρανών».

Δείτε ακόμα...