Παλαιστίνη: Κινητικότητα για επανέναρξη συνομιλιών

Παλαιστίνη - Το τείχος στην περιοχή Netiv HaAsara απο την πλευρά της Γάζα
Φώτο Αρχείου / Παλαιστίνη – Το τείχος στην περιοχή Netiv HaAsara απο την πλευρά της Γάζα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Cole Keister

Ανακινείται μετά από χρόνια η διπλωματική κινητικότητα για την επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη απασχολούν εδώ και μέρες συναντήσεις διπλωματών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το Κάιρο. Το θέμα ανακινείται ενόψει και της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ένα γεγονός όμως, που μάλλον δεν θα συγκεκριμενοποιηθεί παρά μετά τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 23 Μάρτη.

Στοκχόλμη: Την περασμένη Πέμπτη άλλη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών

Οι συνομιλίες στο Κάιρο ακολουθούν εκείνες που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Στοκχόλμη ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, με τους ομολόγους του από Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία. Εκεί συζήτησαν εκτενώς το Παλαιστινιακό, στο πλαίσιο και των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Σαφάντι μετέβη την Κυριακή στην Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σαχέμ Σούκρι.

Κάιρο: Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή

Στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με στόχο την αναβίωση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης απηύθυναν έκκληση στην ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο την έναρξη «πρακτικών βημάτων» για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» ώστε να βρεθεί «βιώσιμη πολιτική λύση». Ακολούθως οι τέσσερις υπουργοί συνάντησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ομοίως αναφέρθηκε στον στόχο για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων.

Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως οι υπουργοί συζήτησαν το Παλαιστινιακό καθώς και όλες τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επικέντρωσαν δε και στο αποτέλεσμα των επαφών που είχαν προ ημερών Αιγύπτιοι διπλωμάτες με «όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται» για το Παλαιστινιακό.

Αμμάν Ιορδανίας: Συνάντηση με Ιταλό υπουργό Εξωτερικών

Την Κυριακή ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μπισρ Χασαουάνεχ, συζήτησε στο Αμμάν με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο, παρουσία και του ομολόγου του, Αϊμάν Σαφάντι, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σημαντικό μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στο Παλαιστινιακό. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο να αποτύχουν νέες προσπάθειες με στόχο μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη «με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να ενισχυθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή». Εξήρε το ρόλο της Ρώμης «στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην αραβο-ιραηλινή σύγκρουση».

Παλαιστίνη: Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού δεν δικαιωθεί με τα παζάρια που κάνουν αστικές κυβερνήσεις

Βεβαίως, ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να δικαιωθεί με τα παζάρια που κάνουν διάφορες αστικές κυβερνήσεις. Απαιτούνται ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ. Απαιτείται τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη, γκρέμισμα του τείχους, επιστροφή εδαφών, σύνορα στα όρια που ήταν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...