Παλαιστίνη: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναβιώνει τον συντονισμό με το Ισραήλ ύστερα από παύση έξι μηνών

Γκράφιτι στη Δυτική Όχθη - Παλαιστίνη
Φώτο Αρχείου / Γκράφιτι στη Δυτική Όχθη – Παλαιστίνη / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Dan Meyers

Την αναβίωση του πολιτικού συντονισμού με το Ισραήλ αλλά και σε ζητήματα ασφαλείας ανακοίνωσε, την Τρίτη (17/11), η Παλαιστινιακή Αρχή ύστερα από παύση έξι μηνών, στη σκιά οικονομικής κρίσης και της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε, την Τρίτη (17/11), ότι θα αναβιώσει τον πολιτικό συντονισμό με το Ισραήλ, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, ύστερα από παύση έξι μηνών, έπειτα από την υπόσχεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει την κυριαρχία του Τελ Αβίβ σε επιπλέον τμήματα της Δυτικής Όχθης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το axios.com, ο Μοχάμεντ Στάγια, πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη ύστερα από μια επιστολή εκ μέρους του Τελ Αβίβ, στην οποία υπήρχε και υπόσχεση για διατήρηση όλων των συμφωνιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές.

Ακόμα, ο Στάγια πρόσθεσε ότι μια ευρωπαϊκή χώρα είχε μεσολαβήσει μεταξύ των μερών για να επαναφέρει την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και στον συντονισμό και εκπρόσωποι του Ισραήλ ανέφεραν πως αυτό το κράτος ήταν η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η απόφαση των Παλαιστινίων μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη καλής θέλησης μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις οποίες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προβάλλεται ως νικητής από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μπάιντεν, μάλιστα, έλαβε συγχαρητήρια για τη διαφαινόμενη νίκη του από τον Πρόεδρο Αμπάς και τους ηγέτες άλλων αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής.

Μια άλλη αιτία για την προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η συνεχιζόμενη πανδημία, σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ως συνέπεια της διακοπής του πολιτικού συντονισμού με το Ισραήλ και σε ζητήματα ασφάλειας, οι Παλαιστίνιοι σταμάτησαν να έχουν φορολογικά έσοδα, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, τα οποία εισέπρατταν για λογαριασμό τους από το Ισραήλ.

Έτσι, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορούσε να πληρώσει μισθούς στους αξιωματούχους και στις δυνάμεις ασφαλείας της και έπρεπε να δανειστεί τα χρήματα από ιδιωτικές τράπεζες.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αμπάς αρνήθηκε να αντιστρέψει αυτήν την απόφαση, ακόμη και αφού το Τελ Αβίβ υποχώρησε στην επιβολή της κυριαρχίας του, στο πλαίσιο της συμφωνίας ομαλοποίησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Παλαιστίνιοι στράφηκαν στην Ε.Ε. για οικονομική βοήθεια, αλλά απορρίφθηκε κάθε προσπάθειά τους με απώτερο σκοπό να δεχτούν τα φορολογικά έσοδα που εισέπρατταν από το Ισραήλ.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές Αρχές δηλώνουν ότι θα συναντηθούν σύντομα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους για να βεβαιωθούν ότι όλες οι επαφές έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό.

Πηγή: sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...