Το προκλητικό «ξέπλυμα» των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων εναντίον καταυλισμών αμάχων στη Ράφα συνεχίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ασκήσουν ένα ακόμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ψήφισμα που θα απαιτεί να σταματήσει αμέσως η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ.
Χαρακτηριστικές ως προς τα παραπάνω ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος έφτασε να ισχυριστεί ότι οι (αμερικανικές) βόμβες που έριξε το Ισραήλ στο Ταλ Αλ Σουλτάν και στο Αλ Μαουάσι, θερίζοντας δεκάδες αμάχους, ήταν μικρές και άρα το κράτος – δολοφόνος προσπαθεί να είναι «στοχευμένο»!
Συγκεκριμένα, αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, ο Κίρμπι δήλωσε προκλητικά πως «οι Ισραηλινοί είπαν ότι στη Ράφα χρησιμοποιούν βόμβες των 37 λιβρών (17 κιλών), τηλεκατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας (…) Οι 37 λίβρες δεν είναι μεγάλη βόμβα… Αν χρησιμοποιούν τέτοιες, αυτό σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως κάνουν μία προσπάθεια να είναι στοχευμένοι και ακριβείς»!
Επιπλέον, την ίδια ώρα που πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να εκτοπιστούν ξανά και να εγκαταλείψουν τη Ράφα, λόγω των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, που έχει φτάσει στο κέντρο της πόλης, ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι δεν βλέπει «μαζική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στήριξης του Ισραήλ…
Μερικές ώρες αργότερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σε δηλώσεις που έκανε από τη Μολδαβία, ανέφερε ότι η άρνηση του Ισραήλ να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο για τη «διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο» θα οδηγήσει σε μια ατελείωτη σύγκρουση.
«Εν απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να υιοθετήσει ένα τέτοιο σχέδιο «το συντομότερο δυνατόν», ώστε «να συμβάλει πραγματικά στην εξασφάλιση της διαρκούς ήττας της Χαμάς» και «να υπολογίσει τη διακυβέρνηση της Γάζας».
Η «διαχείριση της Γάζας» που αναφέρουν οι ΗΠΑ αφορά ουσιαστικά μια διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής, με τέτοιο τρόπο όμως που θα δίνει περιθώριο να προωθηθούν άλλα σχέδιά τους στην περιοχή, όπως η «εξομάλυνση» των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ.
Νέο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για τη Ράφα
Στη σκιά της ανθρωπιστικής τραγωδίας που διαδραματίζεται στη Γάζα εδώ και 8 μήνες, η Αλγερία, εκ μέρους και άλλων αραβικών χωρών, έφερε προχθές το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που απαιτεί τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ ωστόσο φαίνεται να ετοιμάζονται για άλλο ένα βέτο υπέρ του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει ψηφοφορία πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, παρότι μάλιστα αυτό δεν απαιτεί τερματισμό του πολέμου σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά περιορίζεται σε αίτημα για τερματισμό των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.
Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο το αλγερινό σχέδιο απόφασης, μετέδωσε ότι σύμφωνα με αυτό «το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη θα πρέπει αμέσως να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και κάθε άλλη δραστηριότητα στη Ράφα». Το σχέδιο αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.
Ερωτηθείσα σχετικά, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Περιμένουμε να το δούμε (σ.σ. το σχέδιο) και μετά θα αντιδράσουμε σε αυτό».
Ο δε αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως «δεν θα βοηθούσε» ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ευνοούν τις διαπραγματεύσεις με σκοπό μια «εκεχειρία».
Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Φου Κονγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψηφοφορία για το νέο σχέδιο απόφασης θα γίνει «αυτήν τη βδομάδα».
Ο Γάλλος πρέσβης Νικολά ντε Ριβιέρ δήλωσε πως «είναι πλέον ώρα το Συμβούλιο να αναλάβει δράση».
Η κίνηση της ΕΕ
Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Τρίτη, δήλωσε ότι οι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα, που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια.
Εξήγησε ότι αυτή θα μπορούσε να παίξει «χρήσιμο ρόλο» στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να επαναλάβουν τα ακόλουθα αιτήματα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου: Να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, να σταματήσει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής και να πάψει να χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση και κατά συνέπεια να της απαγορεύει να εργάζεται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ίδιο βράδυ, ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ, Π. Ράνγκελ, με αφορμή την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, δήλωσε ότι «η Πορτογαλία, η Δανία και η Ελλάδα» στηρίζουν θεσμικά την Παλαιστινιακή Αρχή και τη νέα κυβέρνηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μ. Μουστάφα, ο οποίος χτες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία όπου συνάντησε τον εκεί ομόλογό του, Π. Σάντσεθ.
Επικοινωνία Μακρόν – Αμπάς
Χτες, πραγματοποιήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Πρόεδρου, Εμ. Μακρόν, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, τον οποίο κάλεσε να προχωρήσει «σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ώστε να προσφέρει ο ίδιος την «προοπτική αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης».
Επιβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση» της Γαλλίας στην οικοδόμηση ενός «κοινού οράματος με Ευρωπαίους και Αραβες εταίρους».
Σε αυτό το φόντο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη φορά ξέσπασε οργισμένα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «ψυχοπαθή» και «βρικόλακα που τρέφεται με αίμα».
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη της χώρας από το Ισραήλ, στο φόντο της συνεχιζόμενης έντασης που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χτες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Πόλη του Μεξικού, καθώς εν μέσω διαδήλωσης προκλήθηκε πυρκαγιά σε μέρος του κτιρίου.
Ενόψει των εργασιών του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας – Αραβικών Χωρών που ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Α. Φ. Σίσι, εκφράζοντας «βαθύτατη λύπη» για την «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση στη Γάζα. Στο Πεκίνο βρίσκονται ενόψει του φόρουμ επίσης οι ηγέτες του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τυνησίας.