Παλαιστίνη: Συνομιλίες Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο

Π Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

Συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη της ισλαμικής Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. ξεκίνησαν στο Κάιρο με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Στόχος των συνομιλίων που γίνονται με τη διευκόλυνση της αιγυπτιακής διπλωματίας σε ρόλο «περιφερειακής σταθεροποιητικής δύναμης» είναι η επίλυση διαφόρων οργανωτικών, θεσμικών και άλλων προβλημάτων για να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή σταδιακών παλαιστινιακών εκλογών την άνοιξη και το καλοκαίρι (βουλευτικές στις 22 Μαϊου, προεδρικές στις 31 Ιουλίου και οι εκλογές για το Εθνικό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου). Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων αλλά και ο τρόπος που θα κρίνουν τα δικαστήρια τυχόν εκλογικές διαμάχες. Η τύχη των ψηφοφόρων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενός τομέα της πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα. “

Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα το παλαιστινιακό.

Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται στις στενές σχέσεις της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την ισλαμική Χαμάς. Κατά διπλωματικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για την μείωση «πυρήνων» της Χαμάς στην Τουρκία και την λήψη απόστασης ασφαλείας, με πιθανό στόχο την προλείανση εδάφους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενόψει πιθανής όξυνσης στις σχέσεις της Άγκυρας με την κυβέρνηση του Αμερικανού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...