Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Αποκλείει οριοθέτηση ΑΟΖ με Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Παλαιστινιακού Κράτους Ριάντ Μάλκι, με δήλωσή του απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καν σκέψη αυτή τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία» προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «’Εχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία».

Την ίδια δήλωση ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε κάνει προς την ανταποκρίτρια του κυπριακού Sigmalive στην Αγκυρα, Μ.Ζαχαράκη στο Διπλωματικό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο που είχε γίνει στην Αττάλεια.

Ακριβώς την ίδια τοποθέτηση έκανε σήμερα ξανά ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνοντας πως αυτή η διευκρίνιση δόθηκε πολλές φορές στον Τύπο εδώ στην Ελλάδα όπως επίσης και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στην πρεσβεία. Επανέλαβε έτσι ότι το Κράτος της Παλαιστίνης τηρεί το διεθνές δίκαιο χωρίς εξαίρεση και του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS) τονίζοντας πως το συνυπόγραψε το 2015 παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος της κυριαρχίας των παλαιστινιακών εδαφών και θαλάσσιων περιοχών.

Ο πρέσβης Τουμπάσσι πρόσθεσε επίσης πως το Κράτος της Παλαιστίνης επιδιώκει την αναβάθμιση σχέσεων με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα «αμοιβαία συμφέροντά μας για τη διαφύλαξη της Ειρήνης, της Ευημερίας και της Ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους».

Δείτε ακόμα...