Παλλαϊκός ξεσηκωμός για το εργασιακό έκτρωμα Βρούτση

Με αμείωτο ρυθμό η κυβερνητική μήτρα συνεχίζει ακλόνητη να γεννά νομοθετικά εκτρώματα υπηρετώντας μία αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας, την οποία βαφτίζει εκσυγχρονισμό, ενώ στην πραγματικότητα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του ΣΕΒ, της ΕΕ, των ΗΠΑ  και λοιπών εγχώριων και ξένων κεφαλαιοκρατών. Εξάλλου, δεν πέρασε ούτε μήνας από τη συνάντηση Βρούτση-ΣΕΒ, όπου οι εντολείς του υπουργού του παρέδωσαν το περίφημο “ραβασάκι” με τις απαιτήσεις τους. Είκοσι μέρες αργότερα και το νομοσχέδιο είναι κιόλας έτοιμο, αποδεικνύοντας πόσο ικανός υπάλληλος των βιομηχάνων είναι ο υπουργός.

Έτσι, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – έκτρωμα του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος φαίνεται πως βάλθηκε να μας αποδείξει ότι δεν υπάρχει πάτος στη μεσαιωνική κατρακύλα των εργασιακών συνθηκών, παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχτηκε η εργασία την περασμένη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φανερώνει ξεκάθαρα πως με ή χωρίς οικονομική κρίση, με ή χωρίς τρόικα, εντός ή εκτός μνημονίων η πολιτική που ακολουθεί είναι και θα είναι αντιλαϊκή και σταθερά προσανατολισμένη στα συμφέροντα των πλουτοκρατών και των μονοπωλίων. 

Το νέο νομοσχέδιο Βρούτση αποτελεί μία πολυμέτωπη επίθεση στις πλέον καίριες και συνταγματικά κατοχυρωμένες εργατικές κατακτήσεις, μία ανερυθρίαστη λεηλασία εργατικών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με σκληρούς απεργιακούς αγώνες και βαρύ φόρο αίματος. Πρόκειται επί της ουσίας για την τελική ώση της εργατικής νομοθεσίας στο αντεργατικό βάραθρο, μία πτώση που θα συμπαρασύρει το οκτάωρο και τις υπερωρίες, το πενθήμερο, την κυριακάτικη αργία, το θεσμό της επιθεώρησης εργασίας, το συνδικαλισμό και βέβαια το συνταγματικό ιερό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πρώτη η “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε με το περίφημο πολυνομοσχέδιο του 50%+1.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ για επέκταση του ωραρίου εργασίας και αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, καταργώντας το οκτάωρο, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο στις δέκα ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ο εργοδότης, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του, οφείλει μόνο να συμψηφίσει τις επιπλέον αυτές ώρες εντός του ίδιου εξαμήνου, είτε με μείωση του ωραρίου,είτε δίνοντας ρεπό στον εργαζόμενο, όταν δεν υπάρχει φόρτος εργασίας. Επί της ουσίας τις ημέρες που η δουλειά είναι αυξημένη ο εργοδότης μπορεί να αναγκάσει τον εργάτη να δουλέψει δέκα ώρες και άλλες μέρες που δεν υπάρχει δουλειά μπορεί να τον απασχολεί λιγότερες ώρες ή και καθόλου. Παράλληλα επεκτείνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να ανοίγουν και την Κυριακή. Έναν αιώνα μετά τη θεσμοθέτηση του οκταώρου στην Ελλάδα, 84 χρόνια μετά τη σφαγή της Θεσσαλονίκης και 134 χρόνια μετά την αιματοχυσία του Σικάγο, η κυβέρνηση ποδοπατά εργατικά κεκτημένα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αυτονόητα για την εργατική τάξη.

Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του, από τη στιγμή που του κοινοποιηθεί η προειδοποίηση απόλυσής του και μέχρι τη λύση της σύμβασης, δικαίωμα νομικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο ως σήμερα. Σκοπός τους είναι να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους εργασιακούς χώρους, σκοπός ο οποίος επιτυγχάνεται κρατώντας μακριά τον απολυμένο υπάλληλο και επί της ουσίας φιμώνοντας τον, διαφυλάσσοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων του, οι οποίοι αν ποτέ ενημερωθούν για το συμβάν, θα ενημερωθούν μονομερώς και από την οπτική του εργοδότη.

Ο βόρβορος στον οποίο εδράζεται το νομοσχέδιο Βρούτση δε σταματά εκεί, αλλά καταστρατηγεί εκ νέου και το συνδικαλιστικό νόμο, εξοπλίζοντας τον εργοδότη με το δικαίωμα του λοκ-άουτ ενώ παράλληλα προασπίζει και ενθαρρύνει την απεργοσπασία απαγορεύοντας στους εργάτες να περιφρουρήσουν την απεργία αποκλείοντας τις εισόδους ή καταλαμβάνοντας τους εργασιακούς χώρους σε περίοδο απεργίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ή αν απλώς υποψιαστεί ο εργοδότης πως οποιοσδήποτε απεργοσπάστης εμποδίζεται να προσέλθει στο χώρο εργασίας, έστω και με άσκηση ψυχολογική βίας (!), τότε η απεργία αυτομάτως κρίνεται παράνομη και καταχρηστική και οι απεργοί που βιαιοπραγούν σωματικά ή ψυχολογικά και μετέχουν στον αποκλεισμό ή στην κατάληψη διώκονται ποινικά. 

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα, ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία στο δημόσιο, καθώς απαιτείται η εγγραφή κάθε υπαλλήλου στο γενικό μητρώο ώστε να μπορεί να ασκήσει το συνδικαλιστικό του δικαίωμα, θέτοντας σε εφαρμογή μία σύγχρονη μορφή έμμεσου φακελώματος των οργανωμένων συνδικαλιστών. Επιπροσθέτως το προσωπικό ασφάλειας σε περίοδο απεργίας αυξάνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. 

Τέλος επιχειρούν να καταργήσουν το συνδικαλισμό, θεωρώντας παρωχημένη και μουσειακής αξίας την παραδοσιακή διαδικασία και θεσμοθετώντας την απομακρυσμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία, βάζοντας στην πραγματικότητα ταφόπλακα στη ζωτικής σημασίας φυσική παρουσία των εργατών στον ίδιο χώρο, στα πλαίσια του σωματείου τους, εκεί όπου αιώνες τώρα λαμβάνουν χώρα η διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου, η ανταλλαγή απόψεων και η κατάρτιση σχεδίου δράσης και αγώνα. Σας το φωνάζουμε ξανά: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Εν κατακλείδι το νομοθετικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί ένα νέο αντιλαϊκό χτύπημα το οποίο προσπαθεί κυριολεκτικά να μας μεταφέρει έναν αιώνα πίσω στα εργασιακά και προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο Βρούτση στη βουλή. Η αισχρή απόπειρα νομοθέτησης του εργατικού μεσαίωνα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας θα πέσει στο κενό. Το νομοσχέδιο – έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί σήμερα κιόλας. Είναι απαράδεκτο και ξέρουν πολύ καλά πως θα μας βρουν μπροστά τους. Οι εργατικές κατακτήσεις δεν μπαίνουν στο γύψο! Παλλαϊκός ξεσηκωμός και οργανωμένη αντεπίθεση. Είναι ώρα απεργιακού συναγερμού!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Διονύσης Μαλαπέτσας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...