ΠΑΜΕ: Οι πρώτες ανακοινώσεις καταδίκης του νομοσχεδίου για την υγεία

Παγκόσμια Μέρα Υγείας: Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης - 7/4/2021
Παγκόσμια Μέρα Υγείας: Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης – 7/4/2021

«Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.» σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία.

Μέχρι στιγμής δεκάδες είναι οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα σωματεία εργαζομένων που υπογράφουν το κάλεσμά του

Στα νοσοκομεία της Αττικής, με απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσονται 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, την Τρίτη 29 Νοέμβρη και την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών δεν θα γίνονται τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής πλήθος φορέων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και καλούν σε συγκέντρωση στη Βουλή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!

Προετοίμαζαν για χρόνια το αντιδραστικό τους σχέδιο, όμως η πανδημία τους καθυστέρησε αφού φανέρωσε για άλλη μια φορά την σαπίλα του συστήματος της βαρβαρότητας που ζούμε, όπου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπηρετήσουν το λαό που υπόφερε, την ίδια στιγμή που οι κλινικάρχες θησαύριζαν.

Το νομοσχέδιο για την υγεία που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.

Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.

Για παράδειγμα τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους.

Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Είναι κίβδηλο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις και οι γιατροί δεν τις επιλέγουν. Η προκήρυξη μερικών εκατοντάδων θέσεων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμους γιατρούς, των συνθηκών που οδηγούν τους γιατρούς να παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή των ασθενών τους κάθε μέρα με δεδομένα τα τραγικά κενά σε υποδομές, εξοπλισμό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στόχευσης για συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά. Η επίκληση του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», γίνεται για να κρύψουν την τρελή τροχιά τους τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από το λαό μας!

Καλούμε τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους! Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για την υγεία των λαϊκών οικογενειών για το μέλλον της υγείας και της ζωής των παιδιών τους.

Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το τερατούργημα!

Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας ανέδειξε ότι ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγείας τους, τα δικαιώματά τους.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα!

Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!

Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους.

Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

Μέχρι στιγμής οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν σε έκδοση ανακοινώσεων καταδίκης του νομοσχεδίου

Εργατικά Κέντρα

 1. Εργατικό Κέντρο Νάουσας
 2. Εργατικό Κέντρο Σάμου
 3. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας
 4. Εργατικό Κέντρο Άρτας
 5. Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης
 6. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου
 7. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας
 8. Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας
 9. Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας
 10. Εργατικό Κέντρο Λάρισας
 11. Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
 12. Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής
 13. Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Ομοσπονδίες

 1. Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδος
 2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών
 3. Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
 4. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου
 5. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Σωματεία

Εμφιαλωμένα Ποτά

 1. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ
 2. Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας
 3. Συνδικάτο Πωλητών – Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών & Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας

Πανεπιστήμια – Έρευνα

 1. Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Εμπόριο – Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

 1. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
 2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας
 3. Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας
 4. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ζακύνθου
 5. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου ” Η ΕΝΟΤΗΤΑ”

Τύπος – Χαρτί

 1. Συνδικάτο Τύπου Χάρτου

Κατασκευές

 1. Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης
 2. Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
 3. Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου
 4. Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων
 5. Σωματείο Οικοδόμων Ν. Ζακύνθου
 6. Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας

Λογιστές

 1. Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής

Ναυτεργάτες – Λιμενεργάτες

 1. ΠΕΜΕΝ
 2. ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
 3. ΠΕΕΜΑΓΕΝ
 4. ΠΕΠΡΝ
 5. ΠΕΣ ΝΑΤ

Δημόσια Εκπαίδευση (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ)

 1. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων
 2. Σωματείο Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης

ΟΤΑ

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ

 1. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ζακύνθου
 2. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 1. Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 1. Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευομένων ΠΓΝΛάρισας

Συνταξιούχοι

 1. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
 2. ΔΗΜΟΣΙΟΥ – OAEE– ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  
 3. Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Φωκίδας
 4. Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ & Τραπεζών
 5. Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Ζακύνθου
 6. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου
 7. Σύνδεσμος Συνταξιουχων Δημοσίου Αθήνας
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...