Παναγιωτόπουλος: Σταθερός σε ευρωνατοϊκό προσανατολισμό

Πολεμικό Ναυτικό πλοία
Πηγή: Eurokinissi

Άρθρο του Ντουνιαδάκη Γιάννη*

Ο υπουργός άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στον Άγγελο Αθανασόπουλο

«Καταιγίδα» – “MaviVatan” («Γαλάζια Πατρίδα»)

Σε σχέση με την άσκηση «Καταιγίδα» διαβεβαίωσε ότι δεν ματαιώθηκε, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή. Ως αιτία ανέφερε «ότι έπρεπε να μπούμε σταδιακά στην αποκλιμάκωση των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού»«αλλά και επειδή υπήρχε η πρόταση από τους Τούρκους, από τον κ. Ακάρ συγκεκριμένα, σκεφθήκαμε να ελέγξουμε πολλαπλώς αυτό το σενάριο». Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει, λέγοντας ότι ο Ακάρ « Μου ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί η “MaviVatan” («Γαλάζια Πατρίδα»). Δεν μου είπε ότι περιμένω αμοιβαία να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κάνετε και εσείς την δική σας άσκηση». 

Για το ALT.gr, μπορεί να αναβλήθηκε η άσκηση με την επίκληση του κορωνοϊού, πλην όμως πρέπει να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν στις Ένοπλες δυνάμεις, όσα και όπου ελήφθησαν, ήταν και είναι πλημμελή και αποσπασματικά και πάντως δεν αντιμετώπιζαν ριζικά τον συγχρωτισμό. Ειδικά για τα πολεμικά πλοία εν πλω και ακόμη πιο ειδικά τα πιο μικρά από αυτά, είχε πολύ έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.  

Σε ό,τι αφορά τα αμερικανόπνευστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «συνιστούν ένα επιχείρημα υπέρ των ανοικτών καναλιών επικοινωνίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει, πέραν κάποιων ήσσονος σημασίας δράσεων». Τις σχετικές συζητήσεις τις χαρακτήρισε προσχηματικές συνδέοντάς τις με τις εντεινόμενες υπερπτήσεις. Είπε συγκεκριμένα: «Όταν εμείς συζητούμε για ΜΟΕ και έχουμε έξαρση των υπερπτήσεων, τότε αυτές οι συζητήσεις είναι προσχηματικές». Δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις  συζητούν για ΜΟΕ, κατ’ απαίτηση – επιδιαιτησία των ΗΠΑ που αποβλέπουν στη διατήρηση της Τουρκίας σε νατοϊκά πλαίσια. Οι συζητήσεις αυτού του είδους για την Τουρκία είναι ένα ακόμα πεδίο έκφρασης των απαράδεκτων διεκδικήσεών της. 

ΑΟΖ Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία για ΑΟΖ σε Ανατολική Μεσόγειο

Έβρος

Όταν ρωτήθηκε για τα όσα συνέβησαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Θυμάμαι ότι η προετοιμασία μας για κάτι τέτοιο είχε ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα. Υπήρχαν πληροφορίες για αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά». «Ήταν δε εμφανής η οργανωμένη βοήθεια της τουρκικής πλευράς να προωθήσουν μετανάστες στην πλευρά μας. Αυτό διήγειρε αντανακλαστικά τόσο σε εμάς όσο και στην Ε.Ε». Σήμερα, πρόσθεσε «έχουμε ακόμη ορισμένα μικροεπεισόδια. Γίνονται από δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με σκοπό την πρόκληση ελεγχόμενης έντασης. Είναι επίσης αντίδραση στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τους διάφορους φράχτες και τα φυσικά εμπόδια».

Σε σχέση με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο, ξεκαθάρισε ότι «Είχαμε μεταφέρει στην περιοχή αντιαεροπορικά συστήματα και όποιος εισερχόταν στο FIR Αθηνών εγκλωβιζόταν. Αυτό ήταν κάτι που συνιστά αναβάθμιση της αντίδρασής μας». Συνεχίζοντας δήλωσε επίσης ότι : «Έχουμε εκπονήσει και σενάρια για κάθοδο τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης. Δεν θα υπεισέλθω στην επιχειρησιακή περιγραφή των σχεδίων αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι θα αντιδράσουμε όπως απαιτείται» υπογράμμισε. 

Περιπολίες Στρατού στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / Απο περιπολίες του Στρατού στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου / Πηγή: EUROKINISSI

Ελλάς – Γαλλία

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη του υπουργού τον προσεχή Ιούνιο, οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας Γαλλίας πρόκειται να υπογράψουν Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, μέρος της οποίας θα είναι και οι εξοπλισμοί. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συμφωνία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ, που οδήγησε σε ακόμα πιο βαθειά ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και εξάπλωση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί ότι η συμφωνία με την Γαλλία θα είναι κάτι καλύτερο. Μη ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι μια πυρηνική δύναμη που πρωτοστατεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους τόσο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όσο και αυτόνομα. Προφανώς η νέα αυτή συμφωνία θα περιέχει και την ελληνική δέσμευση για συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών μονάδων στο Μάλι της Αφρικής. Να σημειώσουμε επίσης ότι για συμφωνίες σαν αυτές, ο Ελληνικός λαός ενημερώνεται εκ των υστέρων. Πάγια, αφού  τις υπογράψουν οι κυβερνήσεις, δεσμεύοντας τη χώρα, τις φέρνουν στη βουλή για επικύρωση.

Φρεγάτα Bellh@ra

Νέοι εξοπλισμοί

Ο υπουργός άμυνας μεταξύ των άλλων διατύπωσε την ανάγκη ανανέωσης του στόλου, ενώ απ’ ότι φαίνεται οι σχετικές συζητήσεις με την γαλλική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Τους νέους εξοπλισμούς που θα περιλαμβάνονται στην Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, όμως θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, αν και ο ίδιος στερείται βασικών κοινωνικών αγαθών! Είναι γνωστό  ότι όπως διαχρονικά συμβαίνει νέα και παλιά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άλλωστε οι ιμπεριαλιστές με την ελληνική αστική τάξη έχουν για την ευρυτερη περιοχή μεγάλα σχέδια. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες συνεχίζεται η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων από τις ακτές του Λιβάνου και της Συρίας μέχρι την Λιβύη και το Αιγαίο, για σκοπούς ξένους προς την άμυνα των συνόρων και την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. 

Στο ίδιο θέμα ο υπουργός είπε ότι θα ενδιέφερε την κυβέρνηση η συμμετοχή ενός ελληνικού ναυπηγείου στην κατασκευή των νέων σκαφών, πλην όμως ελπίζει σε “εκπλήξεις”, καθώς τα δυο ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας είναι στον αέρα. Μάλιστα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας χρωστάνε τις δυο τελευταίες πυραυλακάτους του ΠΝ, από ένα πρόγραμμα επτά σκαφών που το πρώτο παραδόθηκε το 2005.  

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όμως, δεν παρέλειψε να εκφράσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ για την αμερικανική αγορά. Μετά τον εκσυγχρονισμό των Ρ – 3Β και των F-16 ανακοίνωσε ότι σειρά παίρνουν ελικόπτερα του ΠΝ.

Επιχείρηση «Ειρήνη»

Σε ότι αφορά την νέα επιχείρηση «Ειρήνη» για την Λιβύη, ο υπουργός εμφανίστηκε απογοητευμένος από την συνεισφορά πολεμικών πλοίων από άλλες χώρες της ΕΕ. Δήλωσε μάλιστα ότι «κινδυνεύει η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε περιοχές γεωστρατηγικού ενδιαφέροντός τη, όπως είναι η Κεντρική και η Ανατολική Μεσόγειος».

Ενώ άλλες χώρες φάνηκαν πιο συγκρατημένες, λόγω των ευρύτερων ανταγωνισμών που υπάρχουν, η Ελληνική κυβέρνηση έσπευσε μαζί με την Ιταλία και την Γαλλία να πάρουν πάνω τους την επιχείρηση εξυπηρετώντας τα συμφέροντα προφανώς των αστικών τάξεων της καθεμιάς τους. Θέλουν να είναι παρούσες από καλύτερες θέσεις στη νέα μοιρασιά  του πλούτου που όμως ανήκει στον Λιβυκό λαό. 

Φρεγάτα Ύδρα

*Ντουνιαδάκης Γιάννης
Υποναύαρχος ε.α.

Δείτε ακόμα...