Παναγιωτόπουλος: Ζήτησε από τη λυκοσυμμαχία να «αναλάβει το ρόλο της» για να έρθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή (!) – Η θέση του Oruc Reis τώρα

Συνάντηση Υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Καρενμπάουερ / Πηγή: Eurokinissi

Η εμμονή στη γραμμή της εναπόθεσης της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι οποίες ”σπρώχνουν” για επικίνδυνες «διευθετήσεις» στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ήταν οι βασικός άξονες της παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του, επεσήμανε την «υποχρέωση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της», προκειμένου -όπως είπε- να αποκατασταθεί «το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Παράλληλα ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για τον περιβόητο διάλογο, αρκεί να υπάρξει η αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Αννεγκρέτ Κράμπ-Κάρενμπάουερ και με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο των δηλώσεων του τελευταίου, ο οποίος -κρατώντας ίσες αποστάσεις- έκανε λόγο για ανάγκης αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Ν. Παναγιωτόπουλο, τόνισε στον Στόλτενμπεργκ ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

Στην κυπριακή ΑΟΖ τώρα το Oruc Reis

Την ίδια στιγμή το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας Oruc Reis συνεχίζει να κάνει σεισμικές έρευνες πότε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πότε στην κυπριακή ΑΟΖ. Δείτε στο χάρτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή με κατεύθυνση βορειοανατολική.

Η θέση και η πορεία του Oruc Reis τώρα (27/8/2020 - 9:30πμ)
Η θέση και η πορεία του Oruc Reis τώρα (27/8/2020 – 9:30πμ) / Πηγή: AIS

Δείτε ακόμα...