Πανδημία και Ένοπλες Δυνάμεις

Στρατιώτες ΚΕΜΧ

Άρθρο του Νίκου Λάππα, μέλους του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ

Οι συνθήκες πανδημίας τις οποίες ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα αναγκαία μέτρα που πρέπει όλοι μας να τηρούμε, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων υγειονομικών, για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των ανθρώπων μας που αγαπάμε, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να μας κάνουν να μη βλέπουμε, να μην ακούμε, να μη νιώθουμε, τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι επίσης και περίοδος που χρειάζεται η σκέψη, ο προβληματισμός, η στάση όλων να είναι σε εγρήγορση και “επιφυλακή” για το τώρα, αλλά και για το μετά, γιατί είμαστε νέοι, έχουμε όλη τη ζωή μπροστά και πρέπει να τη ζήσουμε με το κεφάλι ψηλά! Από αυτή την άποψη θεωρούμε δίκαιες τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις των στρατιωτών από μονάδες όλης της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες και τις στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Στη φάση που βρισκόμαστε χρειάζεται να καταλάβουμε γρήγορα, για να πάρουμε τα αντίστοιχα μέτρα από τώρα, ότι στο πριν την πανδημία δεν θα γυρίσουμε. Στην καπιταλιστική οικονομία τα προβλήματα θα γίνουν εμφανή, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Αντίστοιχα προσαρμόζεται η βεντάλια των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την ελληνική Κυβέρνηση να ζητάει αυξημένη παρουσία στο Αιγαίο. Τα έκτακτα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο όνομα των επιπτώσεων της πανδημίας, δίνονται με κριτήριο την περίφημη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, και όχι του λαού. Εύκολα επιβεβαιώνεται αυτό, αν δει κανείς πόσα πακέτα ελαφρύνσεων, εκπτώσεων, επιδοτήσεων (μέχρι και παροχή δωρεάν εργαζομένων έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις), ενώ για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, άφησαν κάτι ψίχουλα, γεμάτα αβεβαιότητα, τα οποία δίνουν μέρα παρά μέρα. Αν λογαριάσει κανείς πως τα χρήματα για αυτές τις χορηγίες της Κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους προέρχονται από τη φορολογία των εργαζομένων και των αυταπασχολουμένων κατά 95%, θα καταλάβει το μέγεθος της αδικίας, την αποστολή της Κυβέρνησης, αλλά και το σχέδιο που έχουν και για μετά.

Ιδιαίτερα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η προσοχή και τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και στήριξης από το κράτος και την Κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι άμεσα και ολοκληρωμένα, σε σχέση με το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν, με βάση τις συνθήκες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψή τους. Το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και κύρια οι στρατιώτες θητείας, ταυτόχρονα με την αποστολή της υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα στις οικογένειές τους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, τους χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Έτσι λοιπόν ανάμεσα στους 100.000 απολυμένους εργαζόμενους, μόνο το Μάρτη, σε αυτούς που υποχρεώθηκαν σε αναστολή σύμβασης, αλλαγή σύμβασης με εκ περιτροπής εργασία, σε αυτούς που έληξε η σύμβαση και δεν θα ανανεωθεί ποτέ, αλλά και σε αυτούς που συνεχίζουν τη δουλειά απροστάτευτοι από την εργοδοσία και τον κορονοϊό, με τις πλάτες της Κυβέρνησης, σίγουρα είναι τα αδέρφια, οι γονείς, οι σύζυγοι των στρατευμένων, και σίγουρα το μυαλό όλων είναι στις οικογένειές τους.

Αντίστοιχα, το μυαλό όλων μας είναι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και επιβεβαιώνουν καθημερινά το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης, παρά τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στις έκτακτες συνθήκες δοκιμάζονται, τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υγείας του λαού, όσο και τα έκτακτα μέτρα που είναι απαραίτητο να παρθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ας αναρωτηθούμε όμως γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να “επενδύσει” στη δημόσια υγεία του λαού, επιλέγει να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ, από τη φορολογία του λαού, για να μισθώσει κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, αντί να τα επιτάξει όλα και να τα εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό, και τα χρήματα αυτά να τα δώσει για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, και όλου του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού για τα δημόσια νοσοκομεία; Γιατί όποιος έχει από 275 ευρώ και πάνω, να μπορεί να κάνει όποτε θέλει το τεστ για τον νέο κορονοϊό, και όποιος δεν έχει να κάθεται σπίτι να περιμένει χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει;

Η κατάσταση την οποία βρήκε η πανδημία τα δημόσια νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΖΙΑ κοκ, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Και για τους καλοπροαίρετους που αναρωτιούνται αν γίνεται διαφορετικά, απαντάμε χωρίς δεύτερες σκέψεις ΝΑΙ! Ένα μόνο φρέσκο φωτεινό παράδειγμα είναι η συμβολή της Κούβας στους λαούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, παρά το 60χρονο εμπάργκο στο οποίο την έχουν και αυτές οι δύο χώρες, μαζί με όλον τον υπόλοιπο “πολιτισμένο” κόσμο. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΣΣΔ στην οποία πριν από 30 χρόνια, στη Σοβιετική Ρωσία, υπήρχαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια γιατροί, η Υγεία παρεχόταν αποκλειστικά δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό και αντιστοιχούσαν 1.387 νοσοκομειακές κλίνες ανά 10.000 κατοίκους, αριθμοί που δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την ΕΕ του 2020. Όποιος σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί, εύχεται να υπήρχε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού (και) στο υγειονομικό πεδίο.

Η αλληλεγγύη και η στήριξη όσων το έχουν ανάγκη, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη ζωή μας, χέρι χέρι με τη διεκδίκηση όσων έχει ανάγκη όλος ο λαός και μαζί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς καμία έκπτωση στις ανάγκες μας.

Άλλωστε από “κρίσεις” έχουμε πείρα, και ένα από τα βασικά συμπεράσματα της προηγούμενης κρίσης είναι πως όσο έκανε εκπτώσεις ο λαός από τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, έχανε, και κέρδιζαν αυτοί που έφεραν εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς, μισθούς χαρτζιλίκι, ανασφάλεια και πολέμους, προσφυγιά. Ούτε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, ούτε στην αναιμική ανάκαμψη, ούτε στην πανδημία, κέρδισε τίποτα ο λαός, παρά μόνο χάνει για να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και μέτοχοι, που δεν προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο τίποτα, παρά μόνο “παίρνουν” τα κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ό,τι παράγουν οι εργαζόμενοι.

Την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μέχρι στιγμής, δεν την εξασφάλισε η κυβέρνηση με τα μέτρα περιορισμού που έχει πάρει ως σήμερα, αλλά η υπεύθυνη στάση του λαού και της νεολαίας, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων. Με την ίδια υπευθυνότητα πρέπει να περιφρουρήσουμε με όλους τους τρόπους τα δικαιώματα, με όπλο μας την ενότητα και τη διεκδίκηση, που σαν έτοιμοι από καιρό, Κυβέρνηση και εργοδοσία, έχουν στο μάτι να τα ξεπαστρέψουν μια και καλή στο όνομα της επιδημίας.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους αυτής της περιόδου, λέμε καθαρά πως δεν πρέπει να μπούνε σε καραντίνα τα δικαιώματά του λαού σε κανένα χώρο, αντίθετα αυτό που πρέπει να είναι στο επίκεντρο, είναι οι ανάγκες του λαού, ιδιαίτερα σε έκτακτες συνθήκες. Σε αυτή τη δουλειά πρέπει να είμαστε μαζί με τα παιδιά από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, έχοντας το μυαλό μας στο ότι αύριο πρέπει να μας βρουν οι εξελίξεις από καλύτερες θέσεις.

Το ΚΚΕ και η Επιτροπή του για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή μια σειρά πρωτοβουλίες για να μην μείνει κανείς μόνος του, απροστάτευτος, σε αυτές τις συνθήκες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του στα στελέχη, στους φαντάρους και τις οικογένειές τους, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία. Ανάμεσά τους είναι οι 37 Ερωτήσεις στη Βουλή που αποτυπώνουν της κατάσταση στις μονάδες, η στήριξη στα αιτήματα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και των δεκάδων δίκαιων διεκδικήσεων των στρατιωτών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού απαιτεί τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας, μέσων και εγκαταστάσεων, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται απόλυτα σε επιστημονικά συμπεράσματα και οδηγίες.

Για αυτόν το λόγο, απαιτείται άμεσα να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις μη συγχρωτισμού σε θαλάμους, σε γραφεία, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής κ.λπ., με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή στην εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας, με συνθήκες που καθορίζονται, σχεδόν απόλυτα, από την κατά περίπτωση Διοίκηση.

Στις δύσκολες συνθήκες περιορισμού που περνάνε οι νέοι στρατευμένοι στις μονάδες όλης της χώρας, προκειμένου να προφυλαχθούν από την πανδημία, πρέπει να κρατάνε στο μπροστινό μέρος του μυαλού τους, ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους, δε σταματάνε τα δικαιώματά τους στην πύλη του στρατοπέδου και ότι πρέπει να διατηρήσουν την προσωπική και κοινωνική τους συγκρότηση!

Ένας νέος οδηγός και σύντροφος σε όλη αυτήν την πορεία, μπορεί να γίνει η έκδοση της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τίτλο “ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ. Οι ένοπλες δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι.” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτήν τη δυσκολία και θα βγούμε νικητές. Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

Νίκος Λάππας,
μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...