Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Παλιότερη κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στην Ακρόπολη
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στην Ακρόπολη / Πηγή: ΠΜΣ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και αυτό το καλοκαίρι. 

Όπως τονίζει, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χτυπηθεί αλύπητα ακόμα ένα καλοκαίρι με τη μεγάλη πλειοψηφία των μουσικών να είναι στην ανεργία, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης. «Ακόμα και ένα κομμάτι του χώρου που έπαιρνε και αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης, αυτή τη στιγμή δεν έχει στα χέρια του τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης σημειώνει πως προκαθορισμένες δουλειές, όπως για παράδειγμα πανηγύρια, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμοι, ακυρώνονται η μια μετά την άλλη, χωρίς αποζημιώσεις ούτε κάποια απόδειξη ότι θα αξιοποιούσαν μουσικούς, ενώ «σε μια σειρά από χώρους δουλειάς η εργοδοσία αξιοποιεί τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για να τσακίσει τα εργατικά μας δικαιώματα. Βάζοντας μπροστά την πανδημία και την τήρηση των μέτρων προστασίας, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αφήνει εκτεθειμένους τους μουσικούς, ρίχνει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από την πίεση της ανασφάλιστης εργασίας, της απόλυσης και του εκβιασμού για οικειοθελή παραίτηση».

Παράλληλα «οι εργοδότες βγάζουν τους μουσικούς από τις αναστολές, χωρίς ταυτόχρονα να τους απασχολούν επαγγελματικά ή να τους απολύουν. Την ίδια στιγμή, που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, έχουν να αναμετρηθούν όχι μόνο με την ανεργία του καλοκαιριού, αλλά και με την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται» και «από την άλλη, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν στρώσει το έδαφος για να φορτώσουν ακόμα μια φορά την κρίση στις πλάτες μας, να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των εργαζομένων». 

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τώρα, να δώσει απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν για τους εργαζόμενους του κλάδου» ξεκαθαρίζει και ειδικότερα ζητά:

  • Να συνεχιστεί η αποζημίωση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών, για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Μητρώο Καλλιτεχνών και σε όσους γράφτηκαν στο Μητρώο μετά τις 10 Γενάρη.
  • Αποζημίωση των μουσικών για κλεισμένες συναυλίες Περιφερειών και δήμων που έχουν ακυρωθεί.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από την εργοδοσία απέναντι στους μουσικούς για οικειοθελή παραίτηση. 

Πηγή: ΠΜΣ

Δείτε ακόμα...