Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Περίοδος πολύμορφης κινητοποίησης σε κάθε χώρο

Συναυλία του ΠΜΣ για την ενίσχυση των πυρόπληκτων
Φώτο Αρχείου / Συναυλία του ΠΜΣ για την ενίσχυση των πυρόπληκτων / Σεπτέμβρης 2021

«Για το Σωματείο μας το επόμενο διάστημα αποτελεί περίοδο πολύμορφης κινητοποίησης σε κάθε χώρο με αίτημα τις ΣΣΕ, την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη και της διευθέτησης της εργασίας μας με βάση τα κέρδη των εργοδοτών μας», τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ).

Όπως αναφέρει, «μπροστά σε ένα ακόμα φονικό κύμα της Πανδημίας η Κυβέρνηση δείχνει ότι θα κρατήσει «ανοιχτή την οικονομία» με κάθε κόστος. Η περίοδος επαναφοράς στην «κανονικότητα» θα λειτουργήσει σαν μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει τις αμοιβές μας και τα δικαιώματά μας ακόμα χαμηλότερα, και με αφορμή τους περιορισμούς της πανδημίας. Η πείρα από την προηγούμενη οικονομική κρίση δείχνει πως η επίθεση ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση».

Αναλυτικά ο ΠΜΣ αναφέρει,

«Ο αντεργατικός νόμος 4080/2021 (νόμος Χατζηδάκη) αποτελεί εμβληματική παρέμβαση στην κατεύθυνση προσαρμογής των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει με κριτήριο την κερδοφορία των εργοδοτών στη παρούσα οικονομική κρίση.

Ο συγκεκριμένος νόμος υλοποιεί βασικές στρατηγικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ που είναι ταυτόχρονα απαιτήσεις και των εγχώριων εργοδοτικών ενώσεων (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, Ένωση Εφοπλιστών κλπ.). Γι’ αυτό ψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση στην Βουλή και η υλοποίηση των διατάξεών του προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρόκειται για έναν νόμο-τερατούργημα με 165 άρθρα καθένα από τα οποία αποτελεί και ένα πλήγμα σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες πλευρές της εφαρμογής του στους εργασιακούς χώρους.

Στα Νυχτερινά Κέντρα δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να παραβιάζουν τις συμφωνηθείσες μέρες και ώρες εργασίας, με κριτήριο τις κρατήσεις. Πρακτικά ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να διώχνει το μουσικό χωρίς αποζημίωση, μια βραδιά που δε θα έχει κρατήσεις και επιπλέον να ορίζει αυτός με βάση τις δικές του ανάγκες ημέρα αναπλήρωσης. Γνωρίζουμε πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη ακόμα και σε μεγάλα σχήματα με γνωστούς τραγουδιστές όπου οι μουσικοί καλούνται να δουλέψουν δυο μέρες με ενάμιση μεροκάματο. Επίσης πολλά σχήματα αναβάλουν συνεχώς την ημερομηνία έναρξης και κάποια ακυρώνουν αφήνοντας ακάλυπτους τους μουσικούς και τις εκατοντάδες απλήρωτες ώρες πρόβας που έχουν προηγηθεί.

Στις Συναυλίες της καλοκαιρινής περιόδου που πέρασε υπήρξαν πολλές ακυρώσεις είτε άμεσα λόγω τοπικών περιοριστικών μέτρων είτε λόγω μειωμένων κρατήσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μουσικοί δεν αποζημιώθηκαν παρά το ότι η ακύρωση έγινε χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Στη Λυρική Σκηνή οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή ο μουσικός πληρώνεται με ένα χαμηλό ημερομίσθιο το οποίο δεν αφορά την περίοδο κατά την οποία απασχολείται αλλά μόνο τις ημέρες που έχει πρόβα η παράσταση, αφήνοντας εκτός αμοιβής τον απαραίτητο χρόνο μελέτης και ξεκούρασης.

Στην Κρατική Ορχήστρα οι έκτακτοι μουσικοί πληρώνονται με 160 ευρώ για έξι πρόβες και μια συναυλία.

Στα σύνολα της ΕΡΤ οι συμβασιούχοι μουσικοί ενώ καλύπτουν εδώ και δεκαετίες πάγιες και αναγκαίες θέσεις, εξακολουθούν να πληρώνονται με την συναυλία.

Στα Ωδεία οι εργαζόμενοι πληρώνονται όχι με βάση την δουλειά που κάνουν αλλά κατά κεφαλή μαθητή, δηλαδή με βάση τα έσοδα του εργοδότη. Για την συντριπτική πλειονότητα ισχύει ωρομίσθια απασχόληση με εξευτελιστική αποζημίωση, ενώ έχουμε και την απαράδεκτη πρακτική γνωστής επιχείρησης που αφαιρεί μέρος της αμοιβής δίνοντας ισόποσα κουπόνια σίτισης.

Αυτή εικόνα μπορεί να αλλάξει μόνο με τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε κάθε χώρο. Ήδη έχουμε κάνει πολλά βήματα και έχουμε πιέσει με τις κινητοποιήσεις μας Κυβέρνηση και εργοδότες. Οι εξελίξεις στη Λυρική με τη νέα αυξημένη πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, για την αμοιβή χρήσης της μαγνητοσκόπησης, δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε με τη διεκδίκηση πολλά περισσότερα από αυτά που μας παρουσιάζουν σα «ρεαλιστικά». Σημαντικό εργαλείο στην πάλη μας είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις σε κάθε χώρο εργασίας, μέσα από τις οποίες παλεύουμε για την ανάκτηση των δικαιωμάτων μας, για αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, ασφάλιση. Ήδη έχουμε συντάξει δυο Συλλογικές Συμβάσεις για τις τηλεοπτικές παραγωγές και για τους έκτακτους εργαζόμενους στην Λυρική Σκηνή, τις οποίες έχουμε καταθέσει σε Τηλεοπτικούς σταθμούς στη Λυρική και το ΥΠΠΟ. Η μαζικοποίηση του Σωματείου μας δίνει νέες δυνατότητες. Κλιμακώνουμε τις διεκδικήσεις μας σε κάθε χώρο οργανώνοντας την Απεργιακή μας απάντηση.

Για το Σωματείο μας το επόμενο διάστημα αποτελεί περίοδο πολύμορφης κινητοποίησης σε κάθε χώρο με αίτημα τις ΣΣΕ, την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη και της διευθέτησης της εργασίας μας με βάση τα κέρδη των εργοδοτών μας.

Συντονιζόμαστε με άλλα Σωματεία του κλάδου σε αυτή την κατεύθυνση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεκδικήσεις των υπολοίπων εργαζομένων. Οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην E-food και της Cosco δείχνουν πως όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν ενωμένοι και με πίστη στο δίκαιο του αγώνα τους μπορούν να ανατρέψουν εμπόδια που φαίνονταν ανυπέρβλητα».

ΠΜΣ: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο διάλυσης της «Καμεράτα»

Κινητοποίηση ΠΜΣ για την επαναλειτουργία της Καμεράτας
Φώτο Αρχείου / Κινητοποίηση ΠΜΣ για την επαναλειτουργία της Καμεράτας / Νοέμβρης 2021

«Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο διάλυσης της «Καμεράτα»», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού «να σταματήσει να κρύβεται και να κρατήσει με Υπουργική παρέμβαση τους εργαζόμενους της «Καμεράτα» σε ένα νέο, διάδοχο Καλλιτεχνικό οργανισμό, που θα στελεχωθεί και με νέες προσλήψεις μουσικών με σταθερές εργασιακές σχέσεις». 

Αναλυτικά ο ΠΜΣ αναφέρει,

«Με τροπολογία που πέρασε πριν λίγους μήνες το ΥΠΠΟ, απάλλαξε από την ποινική ευθύνη, τους υπευθύνους για τη «μαύρη» και απλήρωτη εργασία των μουσικών της Ορχήστρας. Για να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους μουσικούς της «Καμεράτα», που ήταν τα θύματα αυτού του τρόπου λειτουργίας, έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους από αυτούς, να εργασθούν με Σύμβαση Αορίστου Χρόνου σε εποπτευόμενο φορέα του ΥΠΠΟ που θα επιλέξουν με αίτησή τους μέχρι το τέλος Νοέμβρη του 2021.

Το Σωματείο μας τον τελευταίο μήνα με κινητοποιήσεις και πιέσεις στην ηγεσία του ΥΠΠΟ ζητά να κρατηθεί ζωντανή η Ορχήστρα εντάσσοντας τους μουσικούς της «Καμεράτα» σε ένα νέο σχήμα, που θα συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της και θα λειτουργεί με αξιοπρεπείς συνθήκες, σύμφωνα με την Πρόταση που καταθέσαμε στο ΥΠΠΟ.

Θεωρούμε αδιανόητο, να σταματήσει την πολύχρονη λειτουργία της, μια Ορχήστρα με αναγνωρισμένο Καλλιτεχνικό έργο σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Είναι προκλητικό η Κυβέρνηση να μιλά για ανάδειξη του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και συγχρόνως ο υπεύθυνος Υφυπουργός να αδιαφορεί για το κλείσιμο μιας Ορχήστρας που έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, στο σύγχρονο μουσικό πολιτισμό. Είναι προκλητικό η Υπουργός Πολιτισμού να παρακολουθεί χειροκροτώντας την τελευταία συναυλία της «Καμεράτα» και σήμερα να επιβλέπει την κατάργησή της.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΠΟ να σταματήσει να κρύβεται και να κρατήσει με Υπουργική παρέμβαση τους εργαζόμενους της «Καμεράτα» σε ένα νέο, διάδοχο Καλλιτεχνικό οργανισμό, που θα στελεχωθεί και με νέες προσλήψεις μουσικών με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αντίστοιχα ζητάμε να γίνει το ίδιο με τους μουσικούς της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» και της ΚΟΕΜ».

Δείτε ακόμα...