Πανεπιστήμια: «Υβριδικά» μαθήματα, επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών / Πηγή: Eurokinissi
Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών / Πηγή: Eurokinissi

Υβριδικά αναμένεται να γίνουν πολλά μαθήματα στα ΑΕΙ, παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των ιδρυμάτων από τη Δευτέρα. Βέβαια, ο σχεδιασμός θα πηγαίνει εβδομάδα εβδομάδα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, χωρίς να αποκλείεται βελτίωση των δεικτών τις επόμενες σχεδόν οκτώ εβδομάδες, μέσα στις οποίες θα γίνουν μαθήματα και η εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Ως ύστατη λύση το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση των φοιτητών που νοσήσουν  και δεν καταφέρουν να εξετασθούν, «ώστε ουδείς να χάσει το εξάμηνο», όπως διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επιμένοντας στη θέση ότι οι πανεπιστημιακοί, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και δη στην ηλικιακή ομάδα των φοιτητών 18-24, να μπορούν να κάνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Ήδη, και έως τώρα σε πολλές περιπτώσεις μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια η διδασκαλία έγινε υβριδικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμούσε αυτό να γενικευθεί.

«Θα ξεκινήσουμε διά ζώσης από Δευτέρα, αλλά εάν διαπιστώσουμε ότι οι φοιτητές δεν έρχονται, τότε σιωπηρώς οι διδάσκοντες μαζί με τους κοσμήτορες των σχολών θα εξετάσουν όλες τις δυνατές κατ’ οικονομία επιλογές, όπως η εξ αποστάσεως. Άλλωστε απομένει λίγος χρόνος μαθημάτων και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου», παρατηρεί στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αθήνας.

Παρ’ όλο που το υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το πως διεξάγονται οι διαδικασίες διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, αρνείται κατηγορηματικά να πάρει μέτρα προστασίας. Ένα ολόκληρο εξάμηνο διδασκαλίας στα πανεπιστήμια φτάνει στο τέλος του και οι εικόνες που αντικρίζουν οι φοιτητές μέσα στα αμφιθέατρα, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουν στα ΜΜΜ, είναι τραγικές. Να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για ασφαλή και ανοιχτές σχολές.

Με πληροφορίες από: kathimerini

Δείτε ακόμα...