Πάνω από 1.800 οι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα μεταξύ των οποίων 583 παιδιά και 351 γυναίκες

Τουλάχιστον 1.843 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες.

Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες, καθώς τα πάντα στη Γάζα είναι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, που από το Σάββατο έως χτες είχαν ρίξει στον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από 6.000 βόμβες. (συνολικού βάρους 4.000 τόνων)

Ωστόσο, θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας δεν πέφτουν μόνο οι κάτοικοι της Γάζας, αλλά και περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ομάδες οπλισμένων Εβραίων εποίκων τρομοκρατούν, απειλούν και επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους, πυροβολώντας εν ψυχρώ. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν προς υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να εκκενώσει τη βόρεια λωρίδα της Γάζας, ενόψει της εισβολής του στο θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνέκρινε με την εξορία του 1948, την εντολή του ισραηλινού στρατού. «Απορρίπτουμε πλήρως τη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα (σ.σ.«καταστροφή» στα αραβικά) για τον λαό μας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το Wafa.

Από την άλλη, η αμερικανική κυβέρνηση αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...