Πάνω από 200 πυραύλους Tomahawk αγοράζει η Αυστραλία από τις ΗΠΑ

Πύραυλος Tomahawk τύπου Κρουζ, αμερικανικής κατασκευής
Φώτο Αρχείου / Πύραυλος Tomahawk τύπου Κρουζ, αμερικανικής κατασκευής

Συνεχίζει να εξοπλίζεται η Αυστραλία στο πλαίσιο της συμμαχίας «AUKUS» με τις ΗΠΑ και την Βρετανία και με το βλέμμα στραμμένο προς την Κίνα. 

Πάνω από 200 πυραύλους κρουζ Tomahawk θα αγοράσει από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι.  Η παραγγελία αυτή, με κόστος 830 εκατομμυρίων δολαρίων, σημαίνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας θα γίνουν «από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, ο Πατ Κόνροϊ.

Με αυτούς τους πυραύλους θα εξοπλιστούν και πυρηνοκίνητα υποβρύχια που πρόκειται να αποκτήσει η Αυστραλία στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS. Η  χώρα του ειρηνικού αποκτά όπλα που μπορούν να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις δυνητικούς αντιπάλους όπως η Κίνα.

«Καθώς εισερχόμαστε σε αυτήν που πολλοί αποκαλούν εποχή των πυραύλων, αυτοί αποτελούν απαραίτητα εργαλεία ώστε οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να εκπληρώνουν την αποστολή τους να υπερασπίζονται τους Αυστραλούς», είπε ο Πατ Κόνροϊ.

Τους πυραύλους Τόμαχοκ, με δραστικό βεληνεκές χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, θα φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού. Προορίζονται εξάλλου να χρησιμοποιηθούν από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. 

Τον Ιανουάριο η Αυστραλία αποδέχθηκε εξάλλου προσφορά των ΗΠΑ για την προμήθεια πυραύλων HIMARS, μέρους συστήματος αυτοκινούμενου πυροβολικού που χρησιμοποιείται επίσης από τον ουκρανικό στρατό. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα βοηθήσει την Αυστραλία να δημιουργήσει δική της βιομηχανία κατασκευής πυραύλων. 

«Αγοράζουμε αυτά τα όπλα τώρα για να αποκτήσουμε δυνατότητες γρήγορα», είπε ο Πατ Κόνροϊ, όμως «μελετάμε επίσης επιλογές για να κατασκευάζουμε τους πυραύλους στην εθνική μας επικράτειά» καθώς είναι «σημαντικό» η χώρα να ενισχύσει «την αμυντική βιομηχανία της».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...