Παπαδομανωλάκης Μανώλης: Συζήτηση για τη Σούδα

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟϊκή Βάση στη Σούδα – Κ.Ε.Ν.ΑΠ. / Πηγή: Eurokinissi

Σύντομη παρέμβαση στην ιστοσελίδα ALT.GR, του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους, Παπαδομανωλάκη Μανώλη σχετικά με τη βάση της Σούδας.

Κύριε πρόεδρε της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, η κυβέρνηση της Ν.Δ ψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στα άλλα αναβάθμισε ακόμη περισσότερα τη λειτουργία της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας. Δημιουργήθηκε το λεγόμενο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας με έδρα την Σούδα.

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008 / Πηγή: Eurokinissi
Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Βόρεια αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική, τι κινδύνους εγκυμονεί για το λαό μας, η συνέχιση της λειτουργίας της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας;

Η δημιουργία του νέου, ΝΑΤΟϊκής κοπής, «Κέντρου Αριστείας», που στήνεται, με τα «παρακάλια» της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις «υπογραφές» της τωρινής της Ν.Δ, στη Σούδα για την δήθεν «αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα», είναι εξόχως αποκαλυπτική για τον κομβικό ρόλο της βάσης της Σούδας στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στους οποίους η εγχώρια αστική τάξη αναζητά, δια των κυβερνήσεών της, όλο και πιο ενεργό ρόλο, επιδιώκοντας την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» για να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, ακόμα και αν κάνει στόχο το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που έβαλε την ελληνική υπογραφή στα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των  άλλων χωρών που συμμετέχουν στο «Κέντρο Αριστείας» – την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τσεχία και την Τουρκία – δεν έκρυψε, από τη χαρά του, λόγια: «Το όραμα της Ελλάδας» επεσήμανε «είναι το Κέντρο να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις». Έτσι αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η «αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα» δεν αφορά την ασφάλεια της χώρας. Δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική  μας ακεραιότητα. Δεν μετατρέπει την Κρήτη, την επήρεια της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία, σε «αστακό» απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της. Αλλά (αφορά) τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «Συμμαχίας». Το δεύτερο που αποκάλυψε  είναι ότι το «Κέντρο Αριστείας» δεν είναι απλά ένα κολέγιο, όπου, κατά καιρούς, «επιμορφώνονται» στρατιωτικά στελέχη. Ούτε μόνο ότι «παράγουν πολιτική» για να επεκτείνει το ΝΑΤΟ τη δράση του, για την προώθηση της «σταθερότητας», δήθεν για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τις Κυβερνοεπιθέσεις, την πειρατεία, την διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, που αποτελούν το πρόσχημα για νέους πολέμους. Αλλά, αποκάλυψε ότι και το συγκεκριμένο Κέντρο μπορεί να λειτουργήσει και ως Κέντρο Επιχειρήσεων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής, δήθεν, άμυνας.

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟ – Σούδα – 10 χρόνια ΚΕ.Ν.ΑΠ. / Πηγή: Eurokinissi

Άλλωστε και το ΝΑΤΟϊκής δομής ΚΕΝΑΠ, που εδράζεται και αυτό στη Σούδα και εκπαιδεύει στελέχη στη ναυτική αποτροπή έχει οριστεί ως κέντρο επιχειρήσεων σε ασκήσεις με σενάρια που φωτογραφίζουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Λιβύη και αλλού, όπως η άσκηση “PHOENIX EXPRESS” κ.α.

Το ερώτημα που προκύπτει, συνεπώς, είναι: «Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής και Πυραυλικής Επίθεσης», για να ακριβολογούμε, απέναντι σε ποιους και γιατί στην Κρήτη;;; Τέτοιες ΝΑΤΟϊκές υποδομές έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» και της περικύκλωσης της Ρωσίας, στο Ρετζίκοβο της Πολωνίας, στο Ντεβεσέλου της Ρουμανίας, στο Κουρεσίκ της Τουρκίας. Συμμετέχουν σ’ αυτήν και η Βουλγαρία και η Τσεχία, δηλαδή όλες οι χώρες που μετέχουν και στο νέο «Κέντρο Αριστείας» που δημιουργείται στην Σούδα.

ΚΕΝΑΠ - Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / ΚΕΝΑΠ – Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Συνεπώς η Σούδα προορίζεται να παίξει ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Στα σχέδιά του για τον στρατιωτικό έλεγχο του κρίσιμου τόξου από τις Βαλτικές χώρες και την Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το «Κέντρο Αριστείας» δεν στήνεται στη Σούδα για να συνδυάσουν την επιμόρφωση με τις διακοπές στα… Χανιά, τα στρατιωτικά στελέχη των χωρών του ΝΑΤΟ που ειδικεύονται στη λεγόμενη αντιπυραυλική άμυνα. Αλλά γιατί με τη βάση της Σούδας διασυνδέεται το Πεδίο Βολής Κρήτης. Μόνο σ΄αυτό παγκοσμίως, εφαρμόζεται – από το 1996 και έπειτα – το δόγμα του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης του ΝΑΤΟ για τη σχεδίαση των «Τακτικών Βολών» και την αξιολόγηση των Μονάδων.

Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Να λοιπόν πώς «κουμπώνει» στη Σούδα το «Κέντρο Αριστείας». Πώς θα «υποστηρίξει τις επιχειρήσεις» της λυκοσυμμαχίας για τις οποίες έκανε λόγο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο οποίος όμως ξέχασε να πει ότι μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των ΗΠΑ από την συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, η εγκατάσταση στη Σούδα των νέων χερσαίων εκτοξευόμενων πυραύλων τύπου cruise θα κάνει το λαό μας και τους λαούς της περιοχής στόχο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, ως καταλύτης, στη δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στη βάση της Σούδας. Εδώ, που αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια και κάθε είδους πολεμικά πλοία κάνουν πρόβες πολέμου με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ στην Αφρική. Αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο και στην επιχείρηση «IRINI», για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων ανοιχτά της Λιβύης. Αναλαμβάνει, επίσης, και ρόλο «κόμβου» για τους μετανάστες που θα περισυλλέγονται στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής επιχείρησης. Ενεργές παραμένουν και οι άλλες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία. Για την παροχή συνοδείας σε γαλλικό αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο, αλλά και τη συμμετοχή με πολιτικό προσωπικό σε ιμπεριαλιστική αποστολή στο Ιράκ.

Τουρκική Άσκηση Φρεγάτες
Φώτο Αρχείου / Τουρκικές φρεγάτες σε Άσκηση

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος, η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται με την ανοχή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενισχύοντας τα σενάρια για συμβιβασμούς, που ακουμπούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το σύνθημα «ο λαός πλήρωσε πολλά, δεν θα πληρώσει ξανά!» αφορά και την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή μας. Προϋποθέτει να δυναμώσει τώρα ο αγώνας του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις πραγματικές αιτίες του. Ένας αγώνας αξεχώριστος από την οργάνωση της πάλης για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της πανδημίας και της νέας κρίσης.

Τι κινητοποιήσεις προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Ειρήνης;

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών αλλά και 65 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες και την μάχη ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται με όποιο τρόπο μπορούμε.

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Φώτο Αρχείου / Αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Δίνουμε ραντεβού στην παγκρήτια κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης στο τέλος του Μάη:

…για να  διαδηλώσουμε να κλείσει η βάση της Σούδας.

Να ακυρωθούν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές ασκήσεις – καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία.

Να σταματήσει το χαράτσι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δοθεί για τις ανάγκες στην υγεία.

Να γυρίσουν τώρα πίσω όλοι όσοι συμμετέχουν στις αποστολές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...