Παραίτηση του Προέδρου της Υεμένης στο πλαίσιο ενδοαστικών – ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών

Σαναά Υεμένη
Άποψη της πόλης Σαναά, Υεμένη

Ο Προέδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει τις (περιορισμένες) εξουσίες που είχε σε ένα νέο Προεδρικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απουσία των αντικυβερνητικών Χούθι. Ο Χάντι απέπεμψε παράλληλα τον αντιπρόεδρο Αλι Μόχσεν αλ ‘χμαντ, έναν σουνίτη στρατηγό, τον οποίο δεν ήθελαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι λόγω των εκστρατειών των οποίων έχει ηγηθεί στο παρελθόν εναντίον τους στη βόρεια Υεμένη, αλλά και οι κάτοικοι του νότιου τμήματος της χώρας για τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ βορρά και νότου το 1994. Οι Αραβικές χώρες αντέδρασαν θετικά σε αυτή την εξέλιξη.

Το νέο Προεδρικό Συμβούλιο θα αποτελείται από οκτώ μέλη και πρόεδρός του θα είναι ο Ράσαντ αλ Αλίμι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και σύμβουλος του Χάντι. Ο αλ Αλίμι έχει τη στήριξη και της Σ. Αραβίας και στενές σχέσεις με το ισλαμιστικό κόμμα Islah. Μεταξύ των αντιπροέδρων θα είναι και ο επικεφαλής της οργάνωσης των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, Αϊντάρους αλ Ζουμπάιντι, τον οποίο στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την απόφαση παραίτησης του Χάντι επικρότησε και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγίφ Φάλαχ Μουμπάραλ αλ Χάζραφ, που εξέφρασε την ευχή να ξεκινήσει η διαδικασία επίτευξης «ασφάλειας και σταθερότητας» στην Υεμένη και τερματισμού της πολεμικής σύρραξης που ταλανίζει τον πολύπαθο λαό της.

Ο Χάντι ανέλαβε την προεδρία της Υεμένης το 2012 βάσει ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης, το οποίο στήριζαν οι χώρες του Κόλπου μετά τις διαδηλώσεις του 2011 οι οποίες οδήγησαν τον πρώην Πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ σε παραίτηση. Το 2014 η κυβέρνηση Χάντι εκδιώχθηκε από τη Σαναά, την οποία κατέλαβαν οι Χούθι. Μετά τη δήλωση του Χάντι, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Υεμένης.

Το Ριάντ, το οποίο είχε καταθέσει τελευταία φορά χρήματα στην Κεντρική Τράπεζα στο Αντεν το 2018, προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος θεωρείται ευρέως πόλεμος διά αντιπροσώπων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, το οποίο ανεπίσημα στηρίζει τους Χούθι. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 380.000, εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι λιμοκτονούντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...