Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

Την αιφνιδιαστική απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της πρωθυπουργού της Σκωτίας και της αρχηγού του «Εθνικού Κόμματος Σκωτίας» (SNP) ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι η Νίκολα Στέρτζον υποστηρίζοντάς πως πήρε την απόφαση κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της πολιτικής της πορείας και όχι από «βραχυπρόθεσμες πιέσεις» υπονοώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η νομοθεσία που προώθησε πέρσι για την αλλαγή φύλου (λεγόμενη φυλομετάβαση) ακόμη και σε εφήβους που βρίσκονται στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών δίχως ιατρική σύσταση.

Έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Στέρτζον εξήγησε την απόφασή της σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα λέγοντας: «Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου…Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις. Όμως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο».

Η 52χρονη Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος SNP και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της ‘Αλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε η Στέρτζον, με υπομονή, ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε από τότε για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.

Συγκεντρώνοντας εκλογικές νίκες, η Στέρτζον εξασφάλισε για άλλη μια φορά τον Μάιο του 2021 πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με τους Πράσινους. Ωστόσο, η Στέρτζον αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου τον περασμένο Δεκέμβριο που διευκόλυνε την φυλομετάβαση. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό ενώ ακριβώς μετά την ψηφοφορία, ξέσπασε σκάνδαλο όταν ένα διεμφυλικό άτομο που καταδικάστηκε για το βιασμό γυναικών πριν από την “φυλομετάβασή” φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, προτού εν τέλει μεταφερθεί σε φυλακή για άνδρες.

Η Στέρτζον εξήγησε πως έδωσε εντολή για έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου ηγέτη στο κόμμα και πως θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να εκλεγεί αντικαταστάτης της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...