Παραιτούνται στελέχη της κυβέρνησης Ζελένσκι εν μέσω αποκαλύψεων σκανδάλων διαφθοράς

Ο Κίριλο Τιμοσένκο με την επιστολή παραίτησής του

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Κίριλο Τιμοσένκο, υπέβαλε την παραίτησή του, την ώρα που αποκαλύπτονται υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Τιμοσένκο δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του. Ωστόσο, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση που προκαλούν οι λεπτομέρειες των σκανδάλων διαφθοράς εν μέσω του πολέμου.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει κατηγορηθεί για διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων.

Εξάλλου, ουκρανική εφημερίδα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος αρνείται, κάνοντας λόγο για «συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών». Όμως ο υφυπουργός Άμυνας, Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος  τις «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Ολέκσιι Σιμονένκο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία γι’αυτήν την απόφαση, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν «σύμφωνα με δική του επιθυμία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...