Παρακολουθήσεις: Δυσώδες – Αντιδραστικό – Σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ / Πηγή: Eurokinissi

Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές – παρακολουθήσεις προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η λίστα των υπό παρακολούθηση προσώπων μεγαλώνει και μάλιστα αυτή γινόταν ταυτόχρονα από ΕΥΠ και «Predator», ενώ οι διάφοροι μηχανισμοί λειτουργούσαν εδώ και χρόνια, και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ουσιαστικά τα δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν το δυσώδες, σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει τις παρακολουθήσεις και το οποίο «φυλάνε ως κόρη οφθαλμού» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επιτρέποντας μεταξύ άλλων και τη διακίνηση κάθε είδους χαφιεδολογισμικών «με τη βούλα» της ΕΕ. Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο ενισχύει παραπέρα και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο που φέρνει.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αποκαλύψεις, η εφημερίδα «Documento» υποστηρίζει ότι πέντε πρόσωπα παγιδεύτηκαν ταυτόχρονα από την ΕΥΠ και το «Predator». Τα ονόματα που δημοσιεύει είναι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «παρακολουθούνταν τον καιρό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας», του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, του Αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Διακόπουλου, και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Επανήλθε ακόμα το «Βήμα», υποστηρίζοντας ότι το «Predator» είχε εγκατασταθεί την περίοδο 2020 – 2022 (κυρίως) στο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, το οποίο προοριζόταν να φιλοξενήσει μονάδες των μυστικών υπηρεσιών «για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου».

Στον συγκεκριμένο χώρο «έδιναν το “παρών” αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι «τα ονόματα όλων των αστυνομικών, όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ., Παναγιώτης Τ., Ιωάννης Γρ., Κώστας Π. (ορισμένοι με τον βαθμό του αρχιφύλακα, αστυνόμου κ.λπ.), αλλά και άλλων που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Predator σε κρίσιμα πόστα, είναι στη διάθεση της εφημερίδας».

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», «η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊσταμένη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ, με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων, ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός, η οποία υπέγραψε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτης του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος».

Διεργασιών συνέχεια

Συνεχίζονται στο μεταξύ και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, με μοχλό και τις υποκλοπές. Σε αυτό το πλαίσιο, τροφή για σχολιασμούς έδωσε η παρουσία του Κ. Καραμανλή σε βιβλιοπαρουσίαση του Μ. Κοττάκη, στην οποία ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» είπε ότι «η σχολή Καραμανλή είναι αυτή που δεν παρακολουθεί τους αντιπάλους για να μαθαίνει τα μυστικά τους. Συνήθως την παρακολουθούν». «Και όπως μου είπε ο Κ. Καραμανλής, “εμένα με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες”», πρόσθεσε. Εξάλλου, με νέες διαρροές οι «κύκλοι» του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του περί «κάθαρσης» και «αποσαφήνισης των γεγονότων» στην Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνάντησή τους την περασμένη βδομάδα, με την Μπακογιάννη σε ρόλο «γεφυροποιού» με τον Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα το «Βήμα» έγραψε για τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια (ένα από τα φερόμενα θύματα υποκλοπών) ότι επιμένει στο θέμα της διαλεύκανσης της υπόθεσης, δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί επί της ουσίας και δεν αρνείται ότι τον αφορά άμεσα. Μάλιστα φέρεται να αλλάζει συσκευή ανά δύο μήνες, και κυρίως όταν πηγαίνει σε κάποιον «περίεργο προορισμό», «μια έμμεση επιβεβαίωση ίσως και του ότι θεωρεί βάσιμες τις ενδείξεις για την προσπάθεια υποκλοπής των συνομιλιών του», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης (μαζί με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο) σημείωσε ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», κατέκρινε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, υποστηρίζοντας ότι αν και έχει κάποια θετικά «δεν θίγει τα κακώς κείμενα», και επανέλαβε τις επιμέρους προτάσεις του κόμματός του, που αφήνουν άθικτο τον πυρήνα της πολιτικής των παρακολουθήσεων.

Τέλος, επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση εμφανίζεται ο Ευ. Βενιζέλος. Αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή», επιμένει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι συμβατό με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τονίζει πως με βάση το νομοσχέδιο «όλοι μπορούν να παρακολουθούνται για όλα».

Δείτε ακόμα...