Παραμένει δυσβάσταχτο και στις πλάτες του λαού το κόστος του μοριακού τεστ

Άδωνις Γεωργιάδης

Επιμένει στο πλαφόν και όχι στη δωρεάν διάθεση του μοριακού τεστ PCR η κυβέρνηση, διατηρώντας έτσι τη μετακύλιση του κόστους στον κόσμο. 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι το μεσημέρι θα βγει η υπουργική απόφαση όπου το PCR θα έχει διατίμηση κάτω από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα.

«Θα είμαστε, κοντά στα 50 ευρώ» δήλωσε και προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί, προκλητικά τόνισε ότι η τιμή των 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ στη χώρα μας είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σε ανάλογο προκλητικό μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και για τα rapid test, αναφέροντας ότι «είμαστε πολύ καλά σε τιμές στα rapid test που κυμαίνονται στα 5, 6, 7 ευρώ».

Για τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τις ελάχιστες μονάδες του ΕΟΔΥ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία ο υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική “κόστους – οφέλους” που εφαρμόζει, σε βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών, μία πολιτική πάντως που εφαρμόζουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αντί να διαθέσει δωρεάν και μαζικά τεστ, εξακολουθεί να αφήνει τους εργαζόμενους και τον λαό να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος, από το οποίο κερδισμένος βγαίνει ο ιδιωτικός τομέας. 

Στον αέρα οι εργαζόμενοι που βγαίνουν θετικοί

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς παραμένει εφιαλτική για τους εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με καταγγελίες καταγράφεται απόκρυψη κρουσμάτων, εξαναγκασμός των εργαζομένων να πάνε για δουλειά ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, ανυπαρξία των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση που εκθέτει χιλιάδες εργαζόμενους στον κορονοϊό.

Οχυρωμένοι πίσω από την «ασυλία» που τους παρέχει η κυβέρνηση, αφού τα αναγκαία μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς παραμένουν εκτός συζήτησης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην έξαρση της πανδημίας. 

Την ίδια ώρα, στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test. Εργαζόμενοι σπεύδουν να κάνουν τεστ, πληρώνοντας ακόμα και από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα καθώς τα κέντρα ελέγχου του ΕΟΔΥ είναι ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές και να απαιτείται πολύωρη αναμονή. 

Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης.

Δείτε ακόμα...