Παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα στην Πυροσβεστική Μεσολογγίου

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτηρίου που στεγάζεται πλέον η ΠΥ Μεσολογγίου και η νεοσύστατη ΔΙΠΥΝ Αιτ/νίας. Στο άκουσμα αυτής της είδησης από τα ΜΜΕ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν πως η παραπάνω υπηρεσία επιτέλους απόκτησε το δικό της κτήριο. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη, στην ουσία πρόκειται για μετεγκατάσταση της ΠΥ από ένα ιδιωτικό κτήριο σε ένα άλλο, με περισσότερες δυνατότητες, που όμως το κράτος καλείται να καταβάλλει το διπλάσιο του ενοικίου από το προηγούμενο.

Για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών ακολούθησε την τακτική της ενοικίασης κτηρίου, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων από το ίδιο που να πληρούν όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζεται ένας σύγχρονος Πυροσβεστικός Σταθμός. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στα παραπάνω εγκαίνια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους διάφορων ιδιωτικών εταιρειών που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου.

Οπωσδήποτε δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες διαθέτουν με τη μορφή δωρεάς υλικά ή και χρηματικά ποσά σε πυροσβεστικές υπηρεσίες. Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει επικρατήσει η λογική της προμήθειας υλικών (ελαστικά για τα οχήματα, διασωστικά εργαλεία, υλικά για συντήρηση κτηρίων, υλικά γραφείου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη και οχήματα) απαραίτητων για τη λειτουργία του από δωρεές ιδιωτών. Η συνειδητή απουσία του κράτους από τις υποχρεώσεις του μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ορθή λειτουργία δομών του, που ασχολούνται με το ευαίσθητο κομμάτι της πυρασφάλειας και της διάσωσης της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, όπου μάχιμα πυροσβεστικά οχήματα παρέμειναν ακινητοποιημένα λόγω φθαρμένων ελαστικών ή βλαβών ακόμη και μέσα στην αντιπυρική περίοδο και ενεργοποιήθηκαν μόνο όταν ιδιώτης ανέλαβε με δωρεά την αποκατάσταση τους. Εκεί έφθασαν την πυροπροστασία της χώρας, να εξαρτάται από την φιλανθρωπία και τις δωρεές.

Η οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος της κάθε πυροσβεστικής υπηρεσίας θα υπάρξει μόνο όταν το ίδιο το κράτος, ως οφείλει, θα μεριμνήσει για την κατασκευή ολοκληρωμένων κτηριακών συγκροτημάτων που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες για τη σωστή διαμονή και εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και τη δυνατότητα συντήρησης των οχημάτων και μηχανημάτων της υπηρεσίας μακριά από κάθε λογής οικονομικών εξαρτήσεων. Πόσο μάλλον για την πόλη του Μεσολογγίου όπου έχει παραχωρηθεί οικόπεδο στην περιοχή του λιμανιού της πόλης εδώ και αρκετές δεκαετίες για την κατασκευή του. Αλλά και αν υποθέσουμε πως η προαναφερόμενη περιοχή δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, εύκολα θα μπορούσε να χορηγηθεί άλλος οικοπεδικός χώρος, μιας και η πόλη διαθέτει αρκετές εκτάσεις για τη διαμόρφωση οικοπέδων.

Ελπίζουμε τα επόμενα εγκαίνια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μεσολογγίου να γίνουν σε ένα δικό της κτήριο αντάξιο των περιστάσεων.

Δρόσος Κώστας,
μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δείτε ακόμα...