Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η πορεία της ελληνικής αποστολής

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020.ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ.ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΚΑΣ/EUROKINISSI

Στη βαθμολογία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την αντεπίθεσή τους, η Ελλάδα βρήκε αυτό που έψαχνε, εκπλήσσοντας τον πλανήτη, κάτι που έκανε και η Κύπρος. Στην παραμονή της λήξης των αγώνων, όλα φαντάζουν πιθανά, όπως μεγάλες ανατροπές και ανακατατάξεις στον βαθμολογικό πίνακα.

Στα δικά μας

Τρία μετάλλια προστέθηκαν στην Ελλάδα. Αρχικά, ο Θανάσης Γκαβέλας στα 100μ. τρέξιμο της κατηγορίας T11 χάρισε στη χώρα μας το χρυσό μετάλλιο, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες, καθώς το έκανε και στον προημιτελικό. Έτσι, το μόνο μετάλλιο που έλειπε κερδήθηκε και η χώρα ανέβηκε κατά έξι θέσεις, στην 52η.

Βέβαια, δεν έδωσε μόνο αυτό στην Ελλάδα την θέση που έχει. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έφερε το έκτο χάλκινο στην κατηγορία S4 και τα 50 μ. ύπτιο, ενώ η μικτή ομάδα του μπότσια, στην κατηγορία BC3, αποτελούμενη από την Άννα Ντέντα, την Αναστασία Πυργιώτη και τον χάλκινο, στο ατομικό, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, κέρδισε επίσης το χάλκινο.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει 10 μετάλλια, εκ των οποίων: ένα χρυσό, δύο ασημένια και επτά χάλκινα. Στους 15 αυριανούς τελικούς, οι οποίοι θα προηγηθούν της τελετής λήξης, θα κριθεί το αν η δικιά μας ομάδα θα διατηρηθεί ή όχι στη θέση της.

Άλλες χώρες

Η Κύπρος κατέκτησε τα δύο μετάλλιά της χάρη στην Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα και την κατηγορία SB11. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 55η θέση μαζί με την Σρι Λάνκα και έχοντας ακριβώς από πάνω της το Εκουαδόρ.

Πιο πάνω από την Ελλάδα, Κούβα και Δανία μοιράζονται την 36η θέση. Η κάθε μία έχει συλλέξει πέντε μετάλλια, με τα τρία να είναι χρυσά και από ένα ασημένιο και χάλκινο.

Η διοργανώτρια Ιαπωνία, παρά την επιτυχία και την απόκτηση πολλών μεταλλίων (38), επειδή μόνο τα εννιά είναι χρυσά, βρίσκεται στην 15η θέση. Από την άλλη, η έκπληξη της διοργάνωσης, το Αζερμπαϊτζάν, με τα μισά μετάλλια, αλλά με 14 χρυσά, βρίσκεται στην 9η, έχοντας ανέβει μία, από την τελευταία ενημέρωση.     

Στην κορυφή

Μεγάλη και αδιαμφισβήτητη νικήτρια των αγώνων είναι η Κίνα. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από τα διπλάσια χρυσά από την δεύτερη Μ. Βρετανία. Δυσφορία στα αμερικάνικα ΜΜΕ θα φέρει το γεγονός ότι οι Κόκκινοι Δράκοι έχουν κατακτήσει συνολικά τα διπλάσια μετάλλια από τη χώρα τους, καθώς δεν θα μπορούν να την παρουσιάζουν ως πρώτη, ενώ δεν είναι, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ έκαναν την ανατροπή και πέρασαν την Ρωσία, αφήνοντάς την στην τέταρτη θέση, με ισοπαλία στα χρυσά και διαφορά μόλις πέντε ασημένιων. Η διαφορά των ΗΠΑ και Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις πέντε χρυσά μετάλλια, κάτι που σημαίνει πως η τελευταία μέρα θα μετατρέψει σε θρίλερ τον αγώνα για την δεύτερη θέση.

Ευθύμης Κώτσης

Δείτε ακόμα...