Παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση και οικονομική πίεση το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Σε μια στρατιωτικά και πολιτικά κρίσιμη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου όλα τα επιτελεία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διεξάγουν «στρατηγικές συνομιλίες» για την πορεία του πολέμου τον επόμενο χρόνο, το Ευρωκοινοβούλιο έσπευσε την περασμένη Πέμπτη να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ζητώντας με ψήφισμά του την άρση των περιορισμών για ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.

Με το εν λόγω κατάπτυστο ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται για ακόμη μια φορά υπέρ της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και σχέδια, η ΕΕ και τα κράτη – μέλη έχουν δαπανήσει «απλόχερα» δισεκατομμύρια ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρήματα από τον μόχθο των λαών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη του 2022, η συνολική στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο έχει ανέλθει σε 118 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 43,5 δισ. ευρώ είναι στρατιωτική βοήθεια.

Αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια, τα 6,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη» και τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν στρατιωτικά πακέτα από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

Η ΕΕ χρησιμοποίησε επίσης κέρδη αξίας 1,4 δισ. ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Δάνειο της ΕΕ έως και 35 δισ. ευρώ με εγγυήσεις «από τα έκτακτα κέρδη των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του G7, ανακοίνωσε την Παρασκευή από το Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Κίεβο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δάνειο για αεράμυνα, Ενέργεια και την εγχώρια αγορά όπλων.

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ακόμη 160 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΕ στην Ουκρανία από τα «παγωμένα» ρωσικά στοιχεία για «έκτακτες ανθρωπιστικές της ανάγκες αυτόν τον χειμώνα».

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συζητάει με ΗΠΑ και ΕΕ το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας – που προβλέπει μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική πίεση στη Ρωσία – και δηλώνει ότι η εφαρμογή του «εξαρτάται από τις αποφάσεις των συμμάχων φέτος».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, υποστηρίζει ότι αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί στη χρήση των «δυτικών» πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που στέλνονται στο Κίεβο, «η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της».

Τέτοιους πυραύλους προμηθεύουν στο Κίεβο μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ (ATACMS) και η Βρετανία με τη Γαλλία («Storm Shadow» / SCALP-EG), ενώ την απόφαση για την αποστολή και τον τρόπο χρήσης τους την λαμβάνουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. ΗΠΑ και Βρετανία βρίσκονται σε μεταξύ τους διαβουλεύσεις, αλλά και με «συμμάχους».

Παράλληλα με την άρση των περιορισμών από τις χώρες που ήδη στέλνουν τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τη Γερμανία να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς TAURUS.

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δεσμεύονται από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, είπε ότι «δεν υπάρχει απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξαναγκάσει τις χώρες σε ελεύθερη χρήση όπλων στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία». «Κάθε χώρα διαπραγματεύεται με την Ουκρανία τη χρήση των όπλων που στέλνει», τόνισε.

Ο Ταγιάνι ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν «πολύ προσεκτικά» τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους γιατί «η άμυνα της Ουκρανίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο». Παράλληλα, είπε ότι η Ιταλία στέλνει στην Ουκρανία ένα αντιπυραυλικό σύστημα «Samp-T».

Περαιτέρω, η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να παραδώσουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, ενώ εκφράζει «βαθιά λύπη» για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τα κράτη – μέλη.

Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ τους.

Ζελένσκι: Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από τους «συμμάχους»

Με ένα αντίστοιχο σχέδιο για να αυξηθεί η στρατιωτική, οικονομική, πολιτική πίεση στη Μόσχα μεταβαίνει την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, όπου θα συναντηθεί στις 26 Σεπτέμβρη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κ. Χάρις. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι ίσως συναντήσει τον Ζελένσκι.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού σχεδιασμού της Ουκρανίας», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με «διαρροές», το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού Προέδρου, που ισχυρίζεται πως θα πιέσει τη Ρωσία να …τερματίσει τον πόλεμο, περιλαμβάνει αίτημα για όπλα μεγάλης εμβέλειας και χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα, επενδύσεις στην ουκρανική «αμυντική» βιομηχανία και «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ουκρανίας, το προσχέδιο εγγράφου περιγράφει το «απαραίτητο για τη νίκη» βεληνεκές αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS και «Storm Shadow», των αντιπυραυλικών συστημάτων «Patriot», των όγκων τους, των όρων παράδοσης και των προβλεπόμενων χρήσεων.

Επιπλέον, συνεχίζει το «Kyodo», το σχέδιο ζητά επενδύσεις στην «αμυντική» βιομηχανία της Ουκρανίας, δηλώνοντας το ποσό που απαιτείται για να αυξηθεί η παραγωγή drones και βλημάτων πυροβολικού στη χώρα.

Μόσχα: Προειδοποιήσεις για «σκληρή απάντηση με τα πιο ισχυρά όπλα»

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους θα οδηγήσουν σε «παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων».

«Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα», πρόσθεσε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις του Κρεμλίνου.

Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν πως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «RS-28 Sarmat», που είναι γνωστός σε κάποιους ως «Satan II», «θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο».

Αντίστοιχα και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, επισήμανε τον «κίνδυνο να αλλάξει τελείως η κλίμακα της σύγκρουσης (…) κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Νέα αύξηση στο μέγεθος του ρωσικού στρατού

Εντολή για νέα αύξηση του τακτικού μεγέθους του ρωσικού στρατού κατά 180.000 στρατιώτες, φτάνοντας στους 1,5 εκατ. στρατιώτες, έδωσε με διάταγμα την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, βλέποντας «μέλλον» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Είναι η τρίτη φορά που ο ρωσικός στρατός διευρύνει τις τάξεις του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022.

Με το διάταγμα δίνεται εντολή να αυξηθεί το συνολικό μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων στα 2,38 εκατ. άτομα, από τα οποία το 1,5 εκατ. πρέπει να είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζεται προς το παρόν νέα επιστράτευση και θα συνεχίσει να βασίζεται σε εθελοντές που υπογράφουν συμβάσεις επαγγελματιών οπλιτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), με την αύξηση αυτή η Ρωσία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ινδία σε αριθμό εν ενεργεία στρατιωτών μάχης που έχει στη διάθεσή της.

Η απόφαση να μετατραπεί ο στρατός της Ρωσίας στον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον κινεζικό, προκύπτει από το «εχθρικό περιβάλλον στα δυτικά σύνορα» με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την «αστάθεια» στα ανατολικά, μια αναφορά στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ενδεχόμενα σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων εκεί, επισημαίνουν Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Οποιος αντιδρά πιο γρήγορα στις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», τόνισε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, σε επίσκεψη σε βιομηχανία όπλων στην Αγ. Πετρούπολη που παράγει drones. Οπως είπε, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή drones κατά περίπου δέκα φορές, σε σχεδόν 1,4 εκατ. φέτος.

«Ανησυχίες» για την «ευθυγράμμιση» Ρωσίας, Κίνας, Ιράν, Β. Κορέας

Καθημερινές πλέον είναι οι «δυτικές» επισημάνσεις για το υπό διαμόρφωση «στρατόπεδο» Ρωσίας – Κίνας – Ιράν – Βόρειας Κορέας.

«Βλέπουμε πως οι αυταρχικές δυνάμεις ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο. Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, όπου όλες παρέχουν σημαντική αμοιβαία υποστήριξη», είπε ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στους «Times».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επικεφαλής αυτής της «συμμαχίας» βρίσκεται η Κίνα, που «είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η Κίνα υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας και παρέχει τα εξαρτήματα, τα μικροηλεκτρονικά, τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να κατασκευάσει τους πυραύλους και τις βόμβες που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, τα κράτη του ΝΑΤΟ φοβούνται πως σε αντάλλαγμα το Πεκίνο έχει αποκτήσει από τη Ρωσία την τεχνολογία που χρειάζεται για «στρατιωτική κυριαρχία» στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως προηγμένες δυνατότητες υποβρυχίων, πυραύλων και stealth.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...