Παρατείνεται το lockdown για την επόμενη εβδομάδα

LOCKDOWN στην Θεσσαλονίκη
Φώτο Αρχείου / LOCKDOWN στην Θεσσαλονίκη – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Την παράταση του lockdown για μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών και παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος και εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα μέτρα για τους χώρους λατρείας, την τηλεργασία, τη λειτουργία των δικαστηρίων κλπ.

Από Δευτέρα θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία μετά από εισήγηση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, όπως δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ανέφερε ότι η επιτροπή θεωρεί πως πρέπει κανονικά να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα και στις «κόκκινες περιοχές», με μόνα μέτρα τη χρήση μάσκας και την υγιεινή χεριών, όπως όταν άνοιξαν τον Σεπτέμβριο. Για Γυμνάσια και Λύκεια ανέφερε ότι στο μέλλον θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Είπε ακόμα ότι θα ανοίξει διαδικτυακή πλατφόρμα για διενέργεια τεστ σε εκπαιδευτικούς (και όταν ανοίξουν τα Λύκεια και σε μαθητές) με προτεραιότητα αυτούς που είναι σε επιβαρυμένες περιοχές και επανέφερε ξανά την «ατομική ευθύνη» λέγοντας πως «η συμπεριφορά όλων μας θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην περαιτέρω μείωση της διασποράς του ιού, την αποφυγή απώλειας και άλλων ανθρώπινων ζωών αλλά και τον κατά το δυνατόν περιορισμό της διάρκειας όλης αυτής της ταλαιπωρίας». Όπως είπε όμως, παρά τους εμβολιασμούς «η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμη».

Επίσης, όπως είπε ο Ν. Χαρδαλίας, όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε υποχρεωτικό περιορισμό επτά ημερών. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Στις 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Super League 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Δείτε ακόμα...