Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σχολή Πυροσβεστών
Φώτο αρχείου / Σχολή Πυροσβεστών – Πτολεμαΐδα / Πηγή: Eurokinissi

Οι ελλείψεις στις δομές και τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι όροι εργασίας των πυροσβεστών αποτελούν σταθερά ζητήματα ανάδειξης και διεκδίκησης από το ΚΚΕ. Αυτό αποτυπώνεται και στις Ερωτήσεις που καταθέτουν οι κομμουνιστές βουλευτές προς την κυβέρνηση.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει συνολικά 61 ερωτήσεις που αφορούν τις τρομερές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, τις συνθήκες λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, τα δικαιώματα στην εργασία και στην προστασία της υγείας των πυροσβεστών, εθελοντών και μόνιμων.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ χαρακτηρίζονται από μετακύλιση ευθυνών μεταξύ των Υπουργείων και της Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι την πλήρη άρνηση για την ικανοποίηση των κατατεθέντων αιτημάτων. Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι βασική αρχή για την κυβέρνηση αποτελεί το “δημοσιονομικό πλαίσιο” και η προτεραιότητά της να μην δαπανώνται πόροι για τις ανάγκες της ζωής των ανθρώπων. Πώς αλλιώς θα βρεθούν, άλλωστε, τα 6,6 δισ για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες….

Κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις:

  • Κάθε χρόνο, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ως προς την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών. Χαρακτηριστικά, μέσω της φετινής του Ερώτησης, το ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7! Και μάλιστα, το ποσό αυτό είναι κατά 62% μικρότερο από το αντίστοιχο του 2020! Η κυβέρνηση δεν έχει καν απαντήσει ακόμα στην Ερώτηση του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι είμαστε ήδη περισσότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου….
  • Το 2020 το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση για την ανάγκη συνολικότερου επανασχεδιασμού με βάση τις σύγχρονες ανάγκες στην πυροπροστασία του νομού Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε άλλα, έθιξε το ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και της μονιμοποίησης του υπάρχοντος που εργάζεται με συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας. Η κυβέρνηση με κυνικό τρόπο απάντησε ότι προσλήψεις θα γίνουν μόνο “στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και την υποχρέωση […] μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση”. Άρα οι ελλείψεις θα παραμείνουν. Όσον αφορά τη μονιμοποίηση, παρά την αποδεχθείσα απ’ την κυβέρνηση ανάγκη να “αξιοποιηθεί η εμπειρία του υπάρχοντος προσωπικού”, η απάντηση ήταν ότι “απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου”.
  • Το ΚΚΕ κατ’ εξακολούθηση ζητάει την ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, όπως ζητάει και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ). Στην τελευταία της απάντηση (τον Οκτώβρη του 2020) η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπέμπει την ικανοποίηση αυτού του -πασιφανέστατα- δίκαιου αιτήματος στις ελληνικές καλένδες. Πιο συγκεκριμένα, αφού παρουσιάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει την ικανοποίηση του αιτήματος, μεταθέτει το ζήτημα στην Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων όταν και αν αυτή αποφασίσει να το εξετάσει.
  • Τον Μάρτη του 2021 εκδηλώθηκαν 16 κρούσματα κορονοϊού στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, αποτέλεσμα και των ελλιπών μέτρων προστασίας που πάρθηκαν (και) στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ενδεικτικά, αντί για προληπτικά και τακτά διαγνωστικά τεστ, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος υποβαλλόταν σε έλεγχο μόνο μετά από γνωμάτευση γιατρού σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Ποια η απάντηση της κυβέρνησης; Καμία. Παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου με γενικολογίες δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, με όλους τους τρόπους, να αναδεικνύει και να διεκδικεί λύσεις στα πολύ οξυμένα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, βρισκόμενο στο πλευρό των πυροσβεστών που δίνουν ανελλιπώς μια τιτάνια μάχη για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...