Παρέμβαση Μακρόν για «ενίσχυση της Ευρώπης» και της γαλλικής αστικής τάξης

Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας / Πηγή: Eurokinissi

«Ενίσχυση και οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης» ζητά ξανά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Le Grand Continent» («Η Μεγάλη Ηπειρος») επαναφέρει ζητήματα για την αναβάθμιση της ΕΕ, μέσα από την οποία το γαλλικό κεφάλαιο προσδοκά καρπούς και για την ισχυροποίηση της δικής του θέσης, εντός και εκτός Ευρωένωσης.

Ο Γάλλος ηγέτης επιμένει ότι μία ισχυρή Ευρώπη είναι «η μοναδική δυνατότητα για την επιβολή των αξιών μας, για την αποφυγή του σινοαμερικανικού διπόλου, τον κατακερματισμό, την επάνοδο εχθρικών περιφερειακών δυνάμεων». Μάλιστα, ο Μακρόν εκφράζει και διαφωνίες με απόψεις της γερμανικής αστικής τάξης, όπως τις διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο της και η υπουργός Αμυνας (και ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο «Politico», σύμφωνα με τις οποίες «οι ψευδαισθήσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας θα πρέπει να λάβουν τέλος: Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Αμερικής ως παρόχου ασφάλειας».

Ο Γάλλος ηγέτης εκτιμά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σεβαστούν ως συμμάχους παρά μόνο αν είμαστε σοβαροί με τους εαυτούς μας και αν είμαστε κυρίαρχοι με τη δική μας άμυνα», ενώ υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: Εχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια».

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν αναφέρει και ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις (…) τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα (…) είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι (σ.σ. τα Ηνωμένα Εθνη) γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», ενώ καταλήγει: «Αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν τη συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού (…) Οφείλουμε να επιτύχουμε επανεφευρίσκοντας χρήσιμα σχήματα συνεργασίας, συλλογικού σχεδιασμού, συνασπισμού διεθνών παραγόντων και οφείλουμε να επιτύχουμε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανεξισορρόπηση των σχέσεων αυτών».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις επισημάνσεις Μακρόν, η Καρενμπάουερ χτες επέμεινε ότι «η ιδέα μιας στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη είναι υπερβολικά φιλόδοξη αν τρέφει την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης χωρίς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι θα χρειάζονταν δεκαετίες ώστε η ΕΕ να αντισταθμίσει ό,τι σήμερα προσφέρουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ότι «η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους χωρίς την πυρηνική και συμβατική ισχύ της Αμερικής. Αυτό είναι αναμφισβήτητο». Μάλιστα, επισήμανε ότι κατά την προεκλογική τους εκστρατεία οι Δημοκρατικοί είπαν ότι θα επανεξετάσουν τα σχέδια για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...