Παρίσι: Η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τα Ηλύσια Πεδία

Από τις απεργιακές κινητοποίηση κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Η αστυνομία απαγόρευσε σήμερα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, σε μια προσπάθεια να καταστολής των μεγλάων συγκεντρώσεων ενάντια στην κυβερνητική μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε σε ανακοίνωση της η αστυνομία.

Η προσφυγή της κυβέρνησης στο άρθρο 49.3 μεγάλωσε τη λαϊκή οργή, με νέες διαδηλώσεις την ίδια μέρα που έγιναν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Η συντονιστική επιτροπή των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και «νέα μεγάλη μέρα απεργιών και διαδήλωσης την Πέμπτη 23 Μάρτη».

Εξάλλου, σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους οι εργαζόμενοι συνέχιζαν τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και την Παρασκευή.

Ενδεικτικά ήταν τα ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά από σημαντικά λιμάνια της χώρας αλλά και σε αποθήκες καυσίμων, καθώς με αποφάσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε λιμάνια και προβλήτες και στη Χημική Βιομηχανία συνεχίζεται η απεργιακή μάχη από την περασμένη βδομάδα:

«Από το βράδυ της Τετάρτης απεργοί απέκλεισαν την αποθήκη καυσίμων SFDM στην περιοχή Ντονζ, σε ένα μέρος του λιμανιού του Σεν Ναζέρ (…) Στο λιμάνι της Μπρεστ, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι στην αποβάθρα επίσης βρίσκονταν σε ετοιμότητα, με κοντέινερ απέκλεισαν την πρόσβαση στο λιμάνι (…) Στη Μασσαλία, καμία δραστηριότητα δεν βρισκόταν σε εξέλιξη στις εταιρείες του λιμανιού (…) Καμία δραστηριότητα επίσης στις εταιρείες των υπεργολάβων που λειτουργούν εντός του λιμανιού όπως και στον τερματικό σταθμό πετρελαίου…».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις εξελίσσονταν και στο λιμάνι της Χάβρης.

Αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως τις Μεταφορές, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν δυναμικά στις κινητοποιήσεις. Απεργοί στους σιδηροδρόμους απέκλεισαν την Παρασκευή κεντρικούς σταθμούς στο Παρίσι όπως το Γκαρ ντι Λιόν.

Μηνύματα αντίστασης στέλνουν και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, κόντρα και στις απειλές κυβερνητικών στελεχών για επίταξή τους, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στον κλάδο είναι ήδη 17 χρόνια χαμηλότερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό και είναι προφανές τι θα σημάνει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...