Παρίσι: Σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Παρουσία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Ελλάδας και άλλων χωρών, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, που παραμένει στη δίνη των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και περιφερειακών δυνάμεων. 

Η σύνοδος διεξάγεται ενόψει των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη λιβυκών προεδρικών εκλογών και με αφορμή τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες της συνόδου, που θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. και στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης η Ιταλία, γειτονικές χώρες της Λιβύης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που θα εκπροσωπηθεί από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια), η Κύπρος και ενδεχομένως το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, που είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Μεταξύ άλλων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν ο Λίβυος μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι και ο μεταβατικός δοτός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...