Παρίσι: Σήμερα η Σύνοδος ηγετών για την “ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια” με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκή Ένωση - Ουκρανία

Πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, η Σύνοδος «κυριότερων ευρωπαϊκών χωρών», την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώςοξύνονται οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τις ΗΠΑ να απαιτούν να αλλάξει ο καταμερισμός δυνάμεων μέσα στο ΝΑΤΟ, προς όφελος αποκλειστικά των αμερικανικών συμφερόντων.

Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων η “ευρωπαϊκή ασφάλεια”, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρεται αποκλεισμένη από το τραπέζι των συνομιλιών, την ώρα που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι φθάνουν στο Ριάντ για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, την Τρίτη, και τις ΗΠΑ να μιλούν για το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στρατιωτικής συνδρομής τους στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ απαιτούν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» το κυριότερο βάρος της «ασφάλειας» στην ήπειρο απέναντι στη Ρωσία (με δικό τους στρατό και αμερικανικά όπλα) και οι ΗΠΑ να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους, με έμφαση στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στο Παρίσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, όπως επίσης και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, σε ρόλο εκπροσώπου των Βαλτικών και των σκανδιναβικών χωρών.

Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Ούτε όμως και η ίδια η Ουκρανία. Καμία ουκρανική αντιπροσωπεία δεν έχει προσκληθεί στη Σαουδική Αραβία.

Το παζάρι εξάλλου αφορά «καυτά» μέτωπα και αντικρουόμενα συμφέροντα σε όλο τον χάρτη: Οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους δεν έθιξαν μόνο το θέμα της Ουκρανίας αλλά και αυτά της Μέσης Ανατολής, της Ενέργειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της «αποδολαριοποίησης» των διεθνών συναλλαγών την οποία προωθούν Ρωσία, Κίνα και «εταίροι» τους στους BRICS.

Η δε Ρωσία δήλωσε ότι επιδιώκει μια συνολική συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απλά έδωσαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα έγγραφο με έξι ερωτήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν σε διευθετήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας και να περιγράψουν πώς βλέπουν το θέμα των μόνιμων εγγυήσεων: Να καθορίσουν τι θα χρειαστούν από την Αμερική για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας την επόμενη ημέρα, να περιγράψουν πως αντιλαμβάνονται το θέμα των εγγυήσεων, ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτές τις εγγυήσεις, ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα εντός Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα ήταν το μέγεθος αυτού του στρατού, και ποιες χώρες θα ήταν διατεθειμένες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατα της Ρωσίας, αν χρειαστεί.

«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή που έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα ΜΜΕ.

«Η Συμμαχία έχει αρχίσει να τροποποιεί τα αμυντικά της σχέδια για να μειώσει το μερίδιο των στρατιωτικών μέσων που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μεταφέρει το βάρος προς την Ευρώπη», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Οι ευρωπαϊκοί στρατοί αναμένεται να είναι σε θέση να παρατάξουν 20.000 έως 45.000 στρατιώτες, κάτι αντίστοιχο με το Πέμπτο Σώμα του αμερικανικού στρατού που έχει έδρα στην Πολωνία. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 80.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, αριθμός που αυξημένος κατά 25% μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια. Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν περίπου 460 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την άμυνα, περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού του Πενταγώνου.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των εξελίξεων ετοιμάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με όλους τους εκπροσώπους να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και να αναζητείται η πιο κοντινή ημερομηνία που μπορεί να διεξαχθεί.

Πληροφορίες θέλουν την ανακοίνωση της συνάντησης να γίνεται σήμερα Δευτέρα, μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κιθ Κέλογκ, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία στις Βρυξέλλες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...