Παζαρεύει κυρώσεις για σιτηρά η ΕΕ αναφέρει το «Reuters»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εισαγάγει μια σειρά από αλλαγές που θα αμβλύνουν ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας, ώστε να μην επηρεαστούν οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών από τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα το «Reuters» επικαλούμενο πηγές.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που συνεχίζονται τα παζάρια των προηγούμενων ημερών γύρω από τα θέματα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού (μετά την τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη), καθώς και το ζήτημα του αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία.

Χωρίς να προκύπτει κάποια νέα εξέλιξη χτες, και για τα δύο ζητήματα υπήρχαν μια σειρά τοποθετήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με αναγνώριση «θετικών βημάτων» αλλά και με επισημάνσεις ότι ακόμα «μένει να απαντηθούν ερωτήματα» και «να γίνει πολλή δουλειά».

Την ίδια ώρα πάντως, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητήσει πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο σε προσεχή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες στις 18 Ιούλη, δήλωσε στους δημοσιογράφους μια διπλωματική πηγή της ΕΕ την Παρασκευή.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι η ΕΕ σχεδίαζε να εγκρίνει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εξαγωγών ρωσικού χρυσού, μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, ορισμένοι περιορισμοί που ενδέχεται να υπονομεύσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων θα μπορούσαν να χαλαρώσουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καναδά επέβαλε άλλον έναν γύρο κυρώσεων κατά του ρωσικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και της χημικής βιομηχανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Καναδοί πολίτες και εταιρείες απαγορεύεται να παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες στη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών που σχετίζονται με την κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, μηχανοκίνητα οχήματα, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και άλλων τομέων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...