Το ζήτημα της παραπέρα οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας πρόκειται να συζητηθεί στις 14 και 15 Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την Ουγγαρία να απειλεί να «μπλοκάρει» την πρόταση για παροχή 50 δισ. ευρώ βοήθειας στο Κίεβο έως το 2027, όπως και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν πόσο «υπαρξιακό» είναι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και «είναι υπεύθυνοι άνθρωποι – τουλάχιστον οι 26», επομένως «θα εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην προετοιμασία της Συνόδου.
Ενα ενδεχόμενο «πάγωμα» της παραπέρα ευρωενωσιακής βοήθειας και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Ουκρανία, σε μια περίοδο που και στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν στη Γερουσία το πακέτο – μαμούθ που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξη του Κιέβου.
Η εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και η «επόμενη μέρα» θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις «επείγουσες ανάγκες» της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει «μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων».
Το καθεστώς του Κιέβου «θα εγκαταλειφθεί αναπόφευκτα» από τους Ευρωατλαντικούς «αφέντες του», εκτίμησε ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σ. Ναρίσκιν. Σύμφωνα με τον ίδιο – με φόντο την ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία – «σοβαροί άνθρωποι» και «σοβαρά ιδρύματα» στη «Δύση» συζητούν το τελευταίο διάστημα τις επιλογές αντικατάστασης του Ουκρανού Προέδρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της SVR, «δυτικές» κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαδεχτεί τον Ζελένσκι ο γενικός διοικητής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Β. Ζαλούζνι, ο πρώην προεδρικός σύμβουλος Αλ. Αρεστόβιτς, ο δήμαρχος του Κιέβου Β. Κλίτσκο ή ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Α. Γέρμακ.
Εφόσον ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπάν ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου), που περιλαμβάνει τα 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, μια πιθανή εναλλακτική θα ήταν τα υπόλοιπα 26 κράτη της ΕΕ να συμφωνήσουν να παραταθούν οι εθνικές τους συνεισφορές διμερώς προς το Κίεβο, μια πιο περίπλοκη και δαπανηρή λύση.
Εναλλακτικά, ένα μικρότερο ποσό για την κάλυψη μικρότερης περιόδου μπορεί να διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως έχει, χωρίς έγκριση μιας ευρύτερης αναθεώρησης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν περίπου 60 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, την καταστολή της μετανάστευσης και άλλα θέματα.
Στο μεταξύ, σε μια κίνηση «συμβιβασμού» με την Ουγγαρία, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε 3 νομοσχέδια που συνιστούν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ένα που αφορά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, τη διασφάλιση των οποίων ζητά η Βουδαπέστη, για τους ουγγρικής καταγωγής κατοίκους της Υπερκαυκασίας στη δυτική Ουκρανία.
Με φόντο τα οξυμένα ζητήματα διαφθοράς στην Ουκρανία – τα οποία εντείνονται πάνω στον χορό των δισ. δολαρίων και ευρώ από ΗΠΑ και ΕΕ – τα άλλα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν τις αυξήσεις προσωπικού στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τις πρόσθετες εξουσίες που αποκτά η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς για τους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων.
Πάντως, σύμφωνα με το «Euractiv», που επικαλείται διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η έναρξη των επίσημων ενταξιακών συνομιλιών ενδέχεται να αναβληθεί μέχρι τον Μάρτη, αν η Ουγγαρία αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»