Πειραιάς: Τραγικό εργατικό δυστύχημα στην COSCO – Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Οι Λιμενεργάτες στο λιμάνι της COSCO αποφασίζουν ΑΠΕΡΓΙΑ λίγες ώρες μετά το εργατικό δυστύχημα - 25/10/2021
Φώτο Αρχείου / Οι Λιμενεργάτες στο λιμάνι της COSCO αποφασίζουν ΑΠΕΡΓΙΑ λίγες ώρες μετά το εργατικό δυστύχημα – 25/10/2021 Πηγή: ΕΝΕΔΕΠ

Τραγικό εργατικό δυστύχημα έγινε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά στις προβλήτες της COSCO. Ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε, όταν σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα να περάσει από πάνω του η γερανογέφυρα και να τον κόψει στη μέση.

Οι εργαζόμενοι γεμάτοι οργή και θυμό, σταμάτησαν κάθε εργασία στο λιμάνι με πρόταση του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 12 τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα ως τις 12 τα μεσάνυχτα αύριο Τρίτη 26 Οκτώβρη.

Διεκδικούν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για τον τραγικό θάνατο. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, κόντρα βάρδια, χωρίς ξεκούραση, με χρονομέτρηση στη γερανογέφυρα.

Ακόμη διεκδικούν να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα κλπ. Οι 4αρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να είναι 6. Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Ξουράφη και Σωματεία του Πειραιά. Ακόμη παραβρέθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας πως «έχουν τεράστιες ευθύνες κυβέρνηση και εργοδοσία για το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Ευθύνες που βαραίνουν και όσους έχουν κυβερνήσει, για την κατάσταση που υπάρχει στους χώρους εργασίας». 

Δείτε ακόμα...