Πεκίνο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις από την Κίνα

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις από την Κίνα, υπογράμμισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, στο φόντο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Δεν αποδεχόμαστε πιέσεις ούτε καταναγκασμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την προειδοποίηση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Κίνα να μη βοηθάει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η Κίνα δεν θα αποδεχθεί επίσης ποτέ τις αμερικανικές επικρίσεις για τις σινορωσικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Κινέζος εκπρόσωπος. «Η συνολική στρατιωτική σύμπραξη συνεργασίας της Κίνας βασίζεται στη μη αντιπαράθεση και τη μη στόχευση τρίτων μερών και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κυριαρχίας δύο ανεξάρτητων χωρών», υπογράμμισε ο Ουάνγκ Ουενμπίν.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για «τις συνέπειες» που θα είχε για την Κίνα η προσφορά «υλικής υποστήριξης» στη Ρωσία ή η παροχή σ’ αυτή βοήθειας για να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Επίσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν παρούσα το Σάββατο στο Μόναχο, είχε επίσης αμφισβητήσει την ουδετερότητα της Κίνας. «Κάθε διάβημα της Κίνας με στόχο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανταμείψει την επίθεση, να συνεχιστούν οι φόνοι και να υπονομευθεί περαιτέρω μια τάξη βασισμένη στους κανόνες», είπε η Χάρις.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...