Πεκίνο: Τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 δεν θα πρέπει να είναι μεροληπτικά απέναντι στην Κίνα

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τις εμπλεκόμενες χώρες να στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της COVID-19 στα γεγονότα και την επιστήμη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έχουν πάρει αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών – μελών της ΕΕ, είναι μεροληπτικά απέναντι στην Κίνα.

Τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 δεν θα πρέπει να είναι μεροληπτικά και δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις φυσιολογικές μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τους επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, σε απάντηση στους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η Σεούλ στους Κινέζους ταξιδιώτες, τους οποίους η Κίνα έκρινε “μεροληπτικούς”.

Στη συνέχεια το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε, επικαλούμενο πολλές πηγές στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ότι η Κίνα ανακοίνωσε στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες πως σταματάει να εκδίδει νέες βίζες στην Ιαπωνία για ταξίδια στην Κίνα.

Η Κίνα ξανάνοιξε τα σύνορά της την Κυριακή, αίροντας το τελευταίο μεγάλο περιοριστικό μέτρο που αποτελούσε μέρος της πολιτικής της για “μηδενική COVID”, την οποία άρχισε να αίρει απότομα στις αρχές Δεκεμβρίου έπειτα από ιστορικών διαστάσεων διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον, που οι επιδημιολόγοι χαρακτηρίζουν αρκετά μεταδοτική έχει χτυπήσει για τα καλά τις ΗΠΑ αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ωστόσο να έχει εξεταστεί κανένα μέτρο για τους ταξιδιώτες απ’ αυτές τις χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...