Πεντάγωνο: Οι παραδόσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία «αδειάζουν» τα αποθέματα των ΗΠΑ

Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει τόσο πολύ τα αποθέματα πυρομαχικών της Αμερικής, που το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γράφει η «Wall Street Journal», τονίζοντας πως «Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τώρα ότι η αμερικανική αμυντική ικανότητα δεν μπορεί πλέον να είναι εγγυημένη».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε έχει παραδώσει στην Ουκρανία συνολική στρατιωτική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων, με τους περισσότερους εξοπλισμούς να παρέχονται από τα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ πλέον ξεκίνησαν και τα συμβόλαια για την κατασκευή νέων εξοπλισμών από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και την αποστολή τους στο Κίεβο.

Την άνοιξη το Κογκρέσο ενέκρινε στρατιωτικό πακέτο – μαμούθ για την Ουκρανία και συνολικά για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ύψους 40 δισ. δολαρίων, το οποίο δίνεται σταδιακά.

Σημειώνεται ότι – μεταξύ άλλων – οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 16 εκτοξευτές πυραύλων τύπου Himars στην Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες, μαζί με χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, drones, ρουκέτες, οβίδες, τουφέκια και άλλο εξοπλισμό, που προέρχεται από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Μέχρι τις 24 Αυγούστου ο αμερικανικός στρατός είχε παραδώσει έως και 806.000 βλήματα 155 χιλιοστών.

«Τις τελευταίες βδομάδες τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά», δήλωσε αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, αναφέρεται, τα αποθέματα ακόμα δεν έχουν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα, καθώς οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται επί του παρόντος σε κάποια άλλη μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση.

Το Πεντάγωνο διεξάγει τώρα «μια ενδελεχή έρευνα στη βιομηχανία πυρομαχικών», προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Εμπ. Τσορν προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο αν το αποφασίσει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...