Περάστε την 1η του μηνός

Στρατιωτικοί - Ένοπλες Δυνάμεις - Στρατρός - ΣΜΥ - τυφέκιο G3A3
Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε στις 7.2.2023 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Οι στρατιωτικοί (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), καθηλωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεών τους ή στις οθόνες των υπολογιστών τους, ανέμεναν ότι, επιτέλους, μετά από τριάμισι (3,5) χρόνια απραξίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση θα έφερνε ένα νομοσχέδιο για τη μέριμνα του προσωπικού που θα «κούμπωνε» στις υποσχέσεις που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε απλόχερα και ανέξοδα στις/στους στρατιωτικούς. Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο αυτό φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων, σβήνοντας κάθε προσδοκία και ελπίδα που γέννησαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν «κούμπωσε» αλλά έκλεισε και κάθε κουμπότρυπα. Αυτό που αποκόμισαν οι στρατιωτικοί είναι αυτό που από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού ακούστηκε, εμφανιζόμενου μετά βαΐων και κλάδων στο Κοινοβούλιο για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. «Για να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιό μας», σκέφτηκαν οι στρατιωτικοί, «κάτι καλό θα είναι». «Θα ανακοινώσει διατάξεις που εσκεμμένα άφησε εκτός νομοσχεδίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δώσει τη βαρύτητα που αρμόζει στις/στους στρατιωτικούς». Όλα κατέρρευσαν όμως. Για μια ακόμη φορά αν και στο νομοσχέδιο υπήρξε διάταξη για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ο πρωθυπουργός τούς αποκάλεσε Εθελοντές Μακράς Διαρκείας. Κάτι σαν γάλατα ας πούμε. Γάλατα μακράς διαρκείας. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μου πείτε τώρα, ακόμη και ο κυβερνητικός εισηγητής του νομοσχεδίου και συνάδελφός μου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, αναφέρθηκε στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) ως «πολυεργαλεία». Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν ολίγοις, τι είπε ο πρωθυπουργός; «Περάστε την 1η του μηνός», «ψηφίστε μας και ΘΑ κάνουμε ό,τι σας υποσχεθήκαμε την επόμενη τετραετία». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή. Ηχηρή η απάντηση των στρατιωτικών που ακούστηκε σε όλα τα στρατόπεδα. «Σας μάθαμε πια». «Όλους σας». «Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις».

Σε μια αρένα μετασχηματίστηκε στις 7.2.2023 η Βουλή. Σε ένα θέατρο με πρωταγωνιστές τους κυβερνητικούς βουλευτές που, υποστηριζόμενοι επί της ουσίας από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, να κοροϊδέψουν, να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκατέρωθεν βολές για το τι έκανε το κάθε κόμμα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), είτε αυτοδύναμα στις καρέκλες της εξουσίας, είτε συγκυβερνώντας μαζί και εναλλάξ. Κανένα τους δεν αναφέρθηκε στο τι δεν έκανε όταν το ίδιο ήταν στην εξουσία. Το τι έκανε το κάθε κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα μετά από πίεση των συνδικαλιστικών φορέων των στρατιωτικών και ενίσχυση από το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη. Στο τι δεν έκανε, όμως, για τα δεκάδες άλυτα προβλήματα των στρατιωτικών, δεν τολμά να αναφερθεί κανένα τους. Δεν τολμά ούτε να ψελλίσει. Στα μείζονα και ιδίως οικονομικά θέματα που διαχρονικά οι ίδιοι (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) δημιούργησαν, ήρθε, με αφορμή το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός να «πουλήσει εκδούλευση» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να τα πείσει ότι έκανε πολλά η κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν έκαναν τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Ακόμη για την αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας των στρατιωτικών μίλησε και την «πούλησε» ως επιτυχία. Τα 2,77 ευρώ (μεικτά) την ώρα για κάθε ώρα νυκτερινής εργασίας των στρατιωτικών «πουλήθηκαν» ως επιτυχία. Η επιτυχία όμως αυτή άργησε να έρθει κατά έξι (6) χρόνια. Από την 01.1.2017 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθετήθηκε, μετά από πίεση της ΠΟΕΣ, η υπόψη αποζημίωση) που θα έπρεπε να καταβάλλεται, τελικώς η αποζημίωση θα καταβληθεί από 01.1.2023. Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός όμως έκρυψε ότι οι στρατιωτικοί θα εργάζονται τη νύκτα οκτώ (8) ώρες (από τις 22.00 έως τις 06.00 της επόμενης μέρας) και, κατά την άποψή του, είναι δική του επιτυχία το ότι θα αποζημιώνονται μόνο για τις πέντε (5) ώρες. Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το ότι ενώ θα εργάζονται για δεκαέξι (16) ώρες θα πληρώνονται για δέκα (10) ώρες. Να χαίρονται λοιπόν τις επιτυχίες τους… Στον αντίποδα, τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), συνεχίζοντας την κοκορομαχία, με ευκολία και με στόχο τον εγκλωβισμό των στελεχών, κατέθεταν τροπολογίες με δεκάδες άρθρα που τα ίδια τα κόμματα δεν πίστευαν, αλλά, και πολύ περισσότερο και χειρότερο, δεν θα τις ψήφιζαν (τις τροπολογίες) εάν τα ίδια (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ήταν στην κυβέρνηση. Λαϊκίστικες και επικοινωνιακές κορόνες. Μια δουλειά που έπρεπε να γίνει και έγινε. Πάμε τώρα παρακάτω. Τους δέσαμε.

Ε,λοιπόν. Η εποχή που τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που διαχρονικά κυβέρνησαν και θεωρούσαν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλάζει και αλλάζει γρήγορα. Τα στελέχη απέκτησαν φωνή. Οργανώθηκαν στα σωματεία τους. Διεκδικούν. Αγωνίζονται. Κερδίζουν. Ηρθε η εποχή που τα στελέχη περιμένουν να ακούν αλήθειες και μόνο αλήθειες.

Το νομοσχέδιο δεν επέλυσε επί της ουσίας κανένα μείζον πρόβλημα των στρατιωτικών.

Είναι αλήθεια ότι οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και όχι Μακράς Διαρκείας (κατά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας) από το 2019 που ονομάστηκαν, για πρώτη φορά, ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) δεν έχουν πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ που να αντιστοιχεί σε αυτόν τον βαθμό τους. Είναι αλήθεια ότι πληρώνονται ακόμη με μισθό ανθυπασπιστή. Πέρασαν τέσσερα (4) σχεδόν χρόνια και η κυβέρνηση δεν αποκατέστησε μισθολογικά τους ανθυπολοχαγούς ΕΜΘ. Τώρα, με το νομοσχέδιο, οι ΕΜΘ θα ονομάζονται εν ενεργεία υπολοχαγοί (λοχαγοί στην αποστρατεία). Δηλαδή, θα περιμένουν άλλα τέσσερα (4) χρόνια για να πάρουν τον μισθό που τους αναλογεί; Ε, εδώ κολλάει το «περάστε την 1η του μηνός». Η κυβέρνηση εγκλώβισε τους ανθυπολοχαγούς ΕΜΘ.

Είναι αλήθεια ότι μέσα στην επόμενη διετία θα αποστρατευτούν αυτεπαγγέλτως (γιατί έτσι ορίζει νόμος) Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), τα «πολυεργαλεία», κατά την άποψη του εισηγητή του νομοσχεδίου της ΝΔ, αντιστρατήγου εν αποστρατεία, που θα καταληφθούν από το 50ό έτος της ηλικίας τους, χωρίς να πάρουν σύνταξη, γιατί, όπως το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε το 2010, θα πρέπει να έχουν σαράντα (40) χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (που δεν θα τα έχουν) ή να βρίσκονται στο 60ό έτος της ηλικίας τους (που δεν θα βρίσκονται).

Είναι αλήθεια ότι οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) διπλοπλήρωσαν κρατήσεις, για την πρώτη πενταετία κατάταξής τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, ως ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές, αλλά τα Μετοχικά Ταμεία δεν τους επιστρέφουν τις διπλές αυτές εισφορές που δικαιούνται, αλλά κατά ελληνική και παγκόσμια πρωτοτυπία τις βάφτισαν «κοινωνικούς πόρους», και πίσω από αυτήν τη δικαιολογία κρύβονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Είναι αλήθεια ότι κάθε φορά σε κάθε νομοσχέδιο ρυθμίζονται στο πόδι θέματα τάξεων αποφοίτων παραγωγικών σχολών (ιδίως των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών – ΑΣΣΥ), κατά το ποιοι ευνοούνται κομματικά και αφήνονται εκτός ρυθμίσεων χιλιάδες στελέχη άλλων τάξεων, που δικαιωματικά θα έπρεπε να ρυθμιστούν.

Είναι πολλές οι αλήθειες και θα τις πούμε εν καιρώ.Το ΚΚΕ, με εκατοντάδες Ερωτήσεις στη Βουλή, επικοινωνεί τα άλυτα προβλήματα των στρατιωτικών, όπως τούτα μεταφέρονται από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς και φέρνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους, με συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσής τους.

Τα στελέχη έχουν πλέον διαπιστώσει ότι όσο πιο ισχυρή είναι η φωνή τους στα σωματεία τους και στη Βουλή, με ισχυρό ΚΚΕ, τόσο πιο ανίσχυρη θα είναι η οποιαδήποτε κυβερνητική πολιτική φέρνει φωτογραφικές διατάξεις οπισθοδρόμησης και όχι μέριμνας προσωπικού.

Σε αυτές τις εκλογές το μήνυμα που θα πρέπει όλοι να στείλουμε πρέπει να είναι ηχηρό και δυνατό. Να φτάσει σε κάθε στρατιωτική οικογένεια. Επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ενισχύουμε τις δυνάμεις του. Ενισχύουμε τη φωνή μας. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.

Του
Ανέστη ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ, συνταγματάρχη (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά

Δείτε ακόμα...