Περγαμηνές

EUROKINISSI

Μεγάλη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Οπως γράφεται, η συμφωνία αυτή θα αφορά κατά προτεραιότητα ζητήματα «ασφαλείας», δηλαδή υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα παρεμφερή, όπως η ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας μέσα από το ελληνικό δίκτυο διοχέτευσης φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, η συμβολή ελληνικών ομίλων στην «ανασυγκρότηση» της Ουκρανίας κ.ο.κ.

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο και, βέβαια, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλωστε και οι πρόσφατες αποφάσεις – κατευθύνσεις τους ΝΑΤΟ, που καλούν τα κράτη – μέλη να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες μεγαλύτερης «σύνδεσης» με την Ουκρανία, ως υποκατάστατο της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη φάση.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η χώρα μας διεκδικεί άλλη μια ΝΑΤΟική περγαμηνή: Να είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία, χώνοντας τη χώρα και τον λαό ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο του πολέμου και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στο «υστερόγραφο» των σχετικών διαρροών, μάλιστα, υπενθυμίζεται με νόημα ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να παραχωρήσει στη δεύτερη αντιαεροπορικά συστήματα S-300, χωρίς ακόμα να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα.

Ποιος ξέρει; Ισως τέτοιες – και άλλες – «εκκρεμότητες» να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον υπογραφεί η επικίνδυνη συμφωνία.

Το σχόλιο από τον Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...