Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε πληγείσες περιοχές της Άνω Μεσσηνίας

Το Σάββατο 7/8/2021, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, αποτελούμενο από τον Κώστα Ρεϊτζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Οιχαλίας και άλλα στελέχη, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές της Άνω Μεσσηνίας. Το πρωί, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο κ. Δημητρακόπουλο, όπου ενημερώθηκε για τις καταστροφές, οι οποίες είναι μεγάλες και αφορούν με μια πρώτη εκτίμηση 80.000 ρίζες ελαιόδεντρα καμένα, καθώς και δεκάδες καμένα σπίτια, σταύλους και αποθήκες με ζωοτροφές.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τα χωριά Φίλια και Δεσύλλα.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Καραθανασόπουλος (δείτε το βίντεο) ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

  • Είναι εγκληματικές οι ευθύνες που έχει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών (καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.), που αν είχαν ληφθεί, θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει σημαντικά τις καταστροφές.
  • Ανέδειξε την ασυνεννοησία και την έλλειψη συντονισμού που υπάρχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παρότι οι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση, δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο και συντονισμός για το πώς θα δράσουν τα επίγεια και εναέρια (που ήταν εντελώς απόντα) μέσα, οι άλλες εθελοντικές ομάδες. Αυτό που βιώνουμε σήμερα, τόνισε, είναι το αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, σε υποδομές και μέσα.
  • Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι καταστροφές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και η απώλεια του εισοδήματος τα επόμενα χρόνια.
  • Τέλος, ανέδειξε ότι πρέπει να παρθούν από τώρα μέτρα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που ευνοεί τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων μετά τις πυρκαγιές.

Η κατάσταση στην Μεσσηνία σήμερα

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν αδιάκοπα τόσο στο μέτωπο της φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας αλλά και στο κοντινό μέτωπο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που πέρασε στην Αρκαδία από την Μέλπεια.

Στο σημείο αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Ακόμη, από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Δείτε ακόμα...