Περιοδεία Μακρόν στον Κόλπο – Πωλήσεις δεκάδων Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρχίζει σήμερα, με μια σύντομη επίσκεψη στο Ντουμπάι, περιοδεία στον Κόλπο, με σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τα κράτη της περιοχής. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να ανακοινωθούν μεγάλες διμερείς συμβάσεις που θα αφορούν πωλήσεις όπλων, με μεγαλύτερη αυτήν που θα αφορά δεκάδες μαχητικά Rafale.

Ο ισχυρός άνδρας των Εμιράτων, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, θα υποδεχθεί τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στον χώρο της παγκόσμιας έκθεσης του Ντουμπάι, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Έπειτα από τη συνάντησή τους σήμερα το πρωί, αναμένεται να είναι παρόντες στην τελετή υπογραφής διαφόρων συμφωνιών οικονομικής φύσης και συμβάσεων για την προμήθεια όπλων.

Η σημαντικότερη σύμβαση είναι αυτή που αφορά την προμήθεια αρκετών δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ στα ΗΑΕ. Τα Ραφάλ θα ανανεώσουν το στόλο των 60 πεπαλαιωμένων Mirage 2000 που είχαν αγοράσει τα Εμιράτα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 2011-2020, με παραγγελίες 4,7 δισεκ. ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου αρμόδιας για τις εξαγωγές όπλων της χώρας.

Αγοράζοντας τα Ραφάλ, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation, τα Εμιράτα θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Κατάρ, που αγόρασε 36, καθώς και την Αίγυπτο (απέκτησε 24 το 2015, άλλα 30 το 2021).

Τον Εμμανουέλ Μακρόν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία: τον πλαισιώνουν κορυφαίοι υπουργοί του, οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν (Εξωτερικών), Μπρουνό Λεμέρ (Οικονομίας) και Φλοράνς Παρλί (Άμυνας) καθώς και επικεφαλής μεγάλων γαλλικών βιομηχανικών ομίλων (Airbus, Thalès, Air Liquide, EDF…).

Η ροή επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη και το ισχυρό κρατικό ταμείο των ΗΑΕ, το Mubadala, έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του – οι οποίες ήδη ανέρχονται σε 4 δισεκ. ευρώ – σε γαλλικές εταιρείες.

Επίσκεψη σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία

Ο Μακρόν θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται να συζητήσει για «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, του ριζοσπαστικού ισλαμισμού και της χρηματοδότησής τους» και να επιδιώξει «τη συνεργασία με τα κράτη αυτή, ιδιαίτερα εναντίον του Ντάες» (σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), που το Ελιζέ θεωρεί «απολύτως απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Γάλλων και των Ευρωπαίων».

Ακόμα θα συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο και στη Λιβύη, το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, η κατάσταση στο Ιράκ.

Στην Τζέντα, ο κ. Μακρόν θα γίνει ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που θα συναντηθεί με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία το 2018 του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη, που αμαύρωσε την εικόνα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...