Περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”

Στην πυρόπληκτη Ηλεία περιόδευσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ενώ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, όπως επίσης και τα μέλη της ΚΕ Βασίλης Δημόπουλος, Διονύσης Αρβανιτάκης, καθώς και ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της ΚΕ. Επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιοχή.

Η αγωνία των εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών της περιοχής για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών στον νομό, με βάση και την πικρή πείρα από τις προηγούμενες καταστροφές, η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100%, την αναπλήρωση εισοδήματος και όλων των απαραίτητων μέτρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων. Ενώ ο Δ. Κουτσούμπας στις τοποθετήσεις του εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για σχέδιο ολοκληρωμένης αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές, που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός έχει απέναντί του μια στρατηγική εχθρική στα συμφέροντά του, σημειώνοντας πως μόνο ο αγώνας του λαού απέναντι σε αυτήν μπορεί να δώσει λύσεις.    
Συνάντηση με τους δημάρχους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Με τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, συναντήθηκε χτες στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Ηλείας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος.

Στο δημαρχείο Πύργου ο δήμαρχος μίλησε για τις καταστροφές που έχουν αθροιστεί στον νομό τα τελευταία χρόνια και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τελευταία η πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, πολλές χιλιάδες στρέμματα ελιάς οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Ζήτησε να κηρυχθεί η Ηλεία πυρόπληκτη και να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πληγέντες, να χρηματοδοτηθούν έργα αποκατάστασης και σημείωσε πως η δημοτική αρχή στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Πυρόπληκτων Ηλείας. Στο τέλος της συνάντησης πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα κλαδί ελιάς και ένα λεύκωμα για τη συμμετοχή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821.

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, απ’ όλες αυτές τις καταστροφές που έγιναν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον Πύργο, στην Ηλεία, όχι απλά για να δούμε και να καταγράψουμε τις μεγάλες καταστροφές που είναι γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά για να δώσουμε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα, και του ΚΚΕ, μέσα στη Βουλή ή έξω απ’ αυτήν, αλλά και του ίδιου του λαού μέσα απ’ τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, την Τοπική Διοίκηση, όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν, έτσι ώστε να πιέσουν, να διεκδικήσουν για να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές. Για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, και βεβαίως για να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, για να μη θρηνούμε ζωές, να μη θρηνούμε χάσιμο περιουσιών, να μη θρηνούμε καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών και τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι πυρκαγιές επηρέασαν την κυβέρνηση – σύμφωνα και με τελευταία δημοσκόπηση – ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Το πρόβλημα δεν είναι να επηρεάσει μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά να επηρεάσει συνολικά όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετεί ξένα συμφέροντα προς τον λαό, και οδηγεί σ’ αυτές τις καταστροφές. Αυτό είναι το ζητούμενο. Απ’ αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ έχει σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά και βάζει την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται στο ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, εκ βάθρων, σ’ αυτό το σάπιο σύστημα που δεν έχει ούτε σχέδιο για τη ζωή των ανθρώπων και την προστασία τους, δεν έχει σχέδιο για την προστασία των δασών, δεν έχει σχέδιο συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Αρα, καλούμε όλο τον λαό, τους εργαζόμενους, τους πληγέντες να συσπειρωθούν γύρω απ’ αυτό το σχέδιο, γύρω απ’ αυτό το πρόγραμμα. Ολα τα υπόλοιπα σχέδια, των υπόλοιπων κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια, γιατί φέρνουν καταστροφές και εγκλήματα».Με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας

Τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη και η Αρχαία Ολυμπία περιέγραψε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη με το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης ελιάς να έχει καταστραφεί και το 35% της παραγωγικής δύναμης του δήμου να έχει χαθεί. Οπως τόνισε, οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και είναι απαραίτητα τα μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματός τους και ουσιαστικής τους στήριξης. Ταυτόχρονα κραυγή αγωνίας εξέπεμψε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε χτες να έχουν αρχίσει καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο τον επερχόμενο χειμώνα. Μίλησε ακόμα για την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, την απαγόρευση να προβεί σε προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού για εργασίες απαραίτητες για την προστασία του δάσους, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο ενός κεντρικού σχεδίου. «Βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδας», σημείωσε, «γιατί πολλές εξαγγελίες έχουμε ακούσει αλλά δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις».

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων, όπως για αποζημιώσεις στο 100%, ενώ μίλησε διεξοδικά για τις αιτίες των καταστροφών, τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και το τι πρέπει να γίνει, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα των κατοίκων.

Μόνο ο λαϊκός αγώνας μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πυρόπληκτων

Η ανάγκη να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας για τα πολύ μεγάλα προβλήματα επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών την αμέσως επόμενη μέρα των πυρκαγιών αναδείχτηκε από τη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής Πυρόπληκτων, φορέων και συλλόγων των πληγεισών περιοχών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία.

Στη σύσκεψη πήραν τον λόγο εκπρόσωποι δεκάδων φορέων (βλέπε αναλυτικά σελίδα 14). Συμμετείχαν ακόμα: Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Πίσας, Σ. Σοφιανόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ηλιδας Αγ. Κολόσακας, Πύργου Χρ. Γιάνναρος, Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τρ. Αθανασόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργούλης, Κρεστένων – Ανδρίτσαινας Ν. Γκότσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Αλ. Τσαουσάκης, εκπρόσωποι του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Καυκανιάς, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Χελιδονίου και Καυκανιάς, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατευθύνθηκε στο χωριό Λάλα, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Νίκο Νικολακόπουλο, και τον αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο. Η περιοδεία κατέληξε στο χωριό Φολόη, όπου ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτισε κατοίκους του χωριού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παίρνοντας τον λόγο μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων τόνισε: «Τα δύσκολα αρχίζουν από τώρα, δεν τέλειωσαν με το σβήσιμο της πυρκαγιάς στην Ηλεία, στην Αρχαία Ολυμπία, στα χωριά σας, στα υπόλοιπα χωριά της πατρίδας μας. Αρα, λοιπόν, σωστά λέτε ότι “πρέπει να είμαστε ενωμένοι”, γιατί όλοι είμαστε εργαζόμενοι, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, φοιτητές, λαϊκές οικογένειες. Γιατί εμείς έχουμε τελικά έναν κοινό αντίπαλο και πρέπει να κρατήσουμε την ενότητά μας, αλλά και την αγωνιστική μας διάθεση σαν λαός και ο κάθε τόπος ξεχωριστά.

Γιατί μόνο με τον αγώνα – σωστά πάλι το επισημάνατε – μπορεί να πιέσουμε κι αυτές τελικά οι διεκδικήσεις να έχουν αποτελέσματα. Γιατί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τα ζήσατε, τα ζούμε χρόνια, δεκαετίες τώρα. Τα ίδια λένε όλοι οι κυβερνώντες και, τελικά, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, μόλις τελειώσουν οι πυρκαγιές και μόλις τελειώσουν οι μεγάλες υποσχέσεις, όλα αυτά πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων ή στην καλύτερη περίπτωση μένουν στα συρτάρια των υπουργών και των κυβερνώντων.

Θα μας ακούσατε από την πρώτη μέρα και εμένα προσωπικά και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη του Κόμματος, να λέμε ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”. Δεν περιμένουμε ούτε “μεσσίες” ούτε “φωστήρες”, δεν υπάρχουν τέτοιοι. Γιατί δυστυχώς αυτοί που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, αυτοί που εξακολουθούν να κυβερνάνε, αυτοί που έχουν την εξουσία, είναι σε αντίθετη ρότα από τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι σε αντίθετη γραμμή και από τον λαό της Ηλείας και από τους κατοίκους των χωριών. Και γι’ αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Μόνο που δεν είναι απλό λάθος, είναι στρατηγική επιλογή. Το σχέδιό τους συνολικά είναι λάθος, οι προτάσεις, τα μέτρα που παίρνουν είναι λάθος».Να δοθούν 100% αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για τα μέτρα αποκατάστασης, τόνισε:

«Να υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για 100% αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους πληγέντες, σε όλους τους πυρόπληκτους. Είτε έχουν κατοικία είτε έχουν ελιές είτε μελίσσια είτε έχουν ρετσίνι, όπως στην Εύβοια, είτε έχουν αμπέλια, σταφίδα, όπως εδώ. Για οτιδήποτε έχει καταστραφεί από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, από την παραγωγή, από το ίδιο το εισόδημα, η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι κάτω από το 100%. Γιατί, άμα αρχίσουν οι εκπτώσεις θα δείτε πού θα φτάσουν τελικά. Λένε “για δύο χρόνια θα σου δώσω ένα επίδομα εσένα που έχεις τις ελιές και σου κάηκαν, για να μπορέσεις να τις αποκαταστήσεις”. Μα ποιον κοροϊδεύουν; Δεν ξέρουν δηλαδή ότι ούτε σε δύο ούτε σε τέσσερα χρόνια μπορείς να έχεις ξανά ελιά που να καρπίσει και να σου βγάλει και ελιά, για να έχεις και λάδι; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Οταν σου λένε “τον ΕΝΦΙΑ με καταγραμμένη καταστροφή στην πρώτη κατοικία να μην τον πληρώσεις”, τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, αυτός που δεν κάηκε το σπίτι του γιατί το έσωσε ο ίδιος διακινδυνεύοντας τη ζωή του, αλλά κάηκε η ελιά από την οποία ζούσε ή κάηκαν τα στρέμματα που είχε, δίπλα το δάσος από το οποίο επίσης ζούσε, πώς θα μπορέσει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ; Από πού θα έχει εισόδημα;

Εμείς κρατάμε μικρό “καλάθι” και γι’ αυτά που λένε οι σημερινοί κυβερνώντες, αλλά και γιατί έχουμε την πείρα του παρελθόντος. Αν ρωτήσετε τους πληγέντες πριν δύο χρόνια, δέκα χρόνια το τι τελικά πήραν για να αποκατασταθούν, όχι μόνο είναι ψίχουλα, αλλά πολλούς τους πέταξαν και εκτός ακόμα και από αυτά τα μικρά τα ψίχουλα.

Αρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 100% για όλες τις ζημιές που έγιναν και χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν, αλλά…”. Χρειάζεται άμεση αποζημίωση, έκτακτο επίδομα για να μπορέσουν όλοι να ορθοποδήσουν αυτήν τη στιγμή και να γίνει στοιχειώδης αποκατάσταση. Και βεβαίως χρειάζεται για αρκετά χρόνια απαλλαγές από ΕΝΦΙΑ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, και όχι να ζουν με τη θηλιά των τραπεζών, της ΔΕΗ, να τους κόβουν το ρεύμα, ή να τους κόβουν το νερό ή να τους κυνηγά η τράπεζα και με απειλή φυλάκισης».Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων λέγοντας: «Πρέπει να δούμε την ουσία των προβλημάτων, γιατί φτάνουμε ως εδώ. Θα μας έχετε ακούσει να λέμε ότι το σημερινό σχέδιο είναι λάθος συνολικά, από όλες τις κυβερνήσεις. Περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε μετά το 1998, τότε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Ακολούθησαν η ΝΔ, κυβερνήσεις συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, διάφοροι άλλοι, σήμερα ξανά η ΝΔ. Τότε διαχωρίστηκε από το ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης η πρόληψη – δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρκαγιά κ.λπ. – από την καταστολή της πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Ξέροντας ότι το 65% της ελληνικής γης είναι δάσος, είναι δασικές εκτάσεις, εκτός από τις καλλιεργήσιμες και δίνεις μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού γι’ αυτό το δάσος, είναι φυσικό κι επόμενο η πρόληψη να είναι μηδέν εις το πηλίκον.

Αρα, λοιπόν, δεν έχεις ούτε επαρκή πυροσβεστικά μέσα, δεν έχεις Πυροσβεστικό Σώμα επαρκές, δηλαδή πυροσβέστες αρκετούς, μόνιμους, οι οποίοι να δουλεύουν τον χειμώνα για να προετοιμάζουν το έδαφος και σε αντιπλημμυρικά έργα και σε δασοπροστασία, στην πρόληψη, στο άνοιγμα δρόμων κ.λπ. και το καλοκαίρι να τους καλείς να σβήνουν τις φωτιές. Δεν έχεις εναέρια μέσα αρκετά, έτσι ώστε να είναι stand by, έτοιμα για να δράσουν και να επιδράσουν αμέσως πάνω στη φωτιά. Δεν έχεις στελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες κ.λπ.

Αρα, λοιπόν, δεν κάνεις πρόληψη. Μετά πάμε στην αντιμετώπιση. Αν δεν έχεις αυτά τα μέσα, καθυστερείς. Οταν δεν έχεις οργανωμένο σχέδιο, τη μια αφήνεις τον κόσμο να καίγεται, την άλλη του λες “τρεχάτε να σωθείτε”. Μπορεί δηλαδή σήμερα να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν είχαμε παρά μόνο έναν νεκρό το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, τον άτυχο συνάνθρωπό μας, τον δασοπυροσβέστη που σκοτώθηκε στην ώρα του καθήκοντος; Αν δεν κάθονταν οι άνθρωποι να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, την κτηνοτροφική μονάδα, τον στάβλο, την αποθήκη, οτιδήποτε μπορούσε να σώσει ο καθένας με τη βοήθεια των γειτόνων του, άλλων ανθρώπων που έτρεξαν εκείνη την κρίσιμη ώρα, θα είχαν καεί πολύ περισσότερα σπίτια. Γιατί η οριζόντια εκκένωση δεν γίνεται έτσι, θέλει σχέδιο.

Φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι που δεν θρηνήσαμε ζωές, αυτό εξυπακούεται! Οταν όμως όλη η ζωή του ανθρώπου, που είναι το σπίτι του, είναι το εισόδημά του, είναι η περιουσία του, φτάνει σ’ αυτό το σημείο, καταλαβαίνετε πού μπορεί να οδηγηθεί. Αυτός είναι που δεν έχει πλέον πώς να ζήσει, να σπουδάσει το παιδί του, να πληρώσει το ενοίκιο. Συμφωνούμε απολύτως με τα αιτήματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών, των φοιτητών για ειδικό φοιτητικό επίδομα για όσους σπουδάζουν, να εξασφαλιστούν τα αναλώσιμα υλικά, τα βιβλία τους κ.λπ.».Οπως και στην πανδημία, η ευθύνη είναι πρώτα απ’ όλα κρατική

Αναφερόμενος στις ευθύνες του κράτους, τόνισε: «Για μας η ευθύνη, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι κρατική. Βεβαίως, ο καθένας έχει τη δική του ατομική ευθύνη, όπως για την πανδημία, να φοράει τη μάσκα, να προστατεύεται, να κάνει αυτά που πρέπει, να παίρνει κάποια μέτρα. Αλλά το κράτος έχει την κύρια ευθύνη και για να φτιάξει νοσοκομεία, να έχει ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές που λείπουν, να πάρει μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές, για να ανοίξουν κανονικά, όπως και στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Ετσι και στις πυρκαγιές, στις πυρόπληκτες περιοχές, πρέπει να έχει την ευθύνη το κράτος. Και για το πώς θα προετοιμάσει την κατάσταση ώστε να μη θρηνούμε χαμένες ζωές, περιουσίες, αλλά και πώς θα μπορούμε να σβήνουμε έγκαιρα τη φωτιά κι όχι να περιμένουμε και να γίνεται αυτό το αλαλούμ, με αποτέλεσμα να θρηνούμε τις ίδιες τις ζωές των συνανθρώπων μας. Και λέω τις πραγματικές ζωές, αυτό που είναι το σπίτι που μένω, οι αναμνήσεις που έχω, αλλά και η δουλειά που κάνω, το εισόδημα που έχω κ.λπ.

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα κι απ’ αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι στην προμετωπίδα των αγώνων, των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων πρέπει να είναι το κεντρικό σχέδιο με ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι σχέδιο που θα έχει ένας σύλλογος, μια κοινότητα. Ούτε ο τοπικός δήμος μπορεί να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα. Βοηθητικά θα είναι ο δήμος, η κοινότητα και τα εργατικά σωματεία, οι φορείς, οι σύλλογοι θα πρωτοστατούν σ’ αυτά. Αλλά το κράτος πρέπει να επιλύσει τα ζητήματα με γενναία χρηματοδότηση, με πρόσληψη ανθρώπων, με μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αλλιώς, είναι λόγια του αέρα. Τα λένε μόνο για να καθησυχάσουν όσο το πρόβλημα είναι στην επικαιρότητα και μιλούν γι’ αυτό τα ΜΜΕ. Εχει σημασία η σημερινή συνάντηση τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, κι αρχίζουν να ξεχνάνε».Για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό τόνισε: «Σήμερα, αν κάνει ανασχηματισμό κι αλλάξει μερικούς υπουργούς ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνησή του όλοι θα λένε “να, τους άλλαξε, να, τιμώρησε κάποιους, να, έδειξε τους υπεύθυνους”, αλλά υπεύθυνοι είναι όλοι τους. Δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Οι πολιτικές τους είναι υπεύθυνες γι’ αυτά».Η «κλιματική αλλαγή» ως άλλοθι

Για την «κλιματική αλλαγή» ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε: «Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την “κλιματική αλλαγή” ως άλλοθι των ευθυνών τους. Πριν είχαμε τον “στρατηγό άνεμο”, μετά είχαμε τον καύσωνα που έκαιγε το περιβάλλον χωρίς να έχουμε μποφόρ, μετά ήρθε η “κλιματική αλλαγή” και η “κλιματική κρίση”. Μα η “κλιματική αλλαγή” υπήρχε και θα υπάρχει. Και πριν 33 χρόνια γίνανε καταστροφές, κάηκαν 1,5 εκατ. στρέμματα δάσους. Και πριν από 15 χρόνια, εδώ στην Ηλεία, το 2007 με τις τεράστιες καταστροφές. Γιατί μιλάνε μερικοί μόνο για φέτος, για 120.000 στρέμματα μόνο. Αν προσθέσεις κι όλα τα προηγούμενα, δεν έχει καταστραφεί η Ηλεία, η Αρχαία Ολυμπία, όλη αυτή η περιοχή; Βεβαίως, έχουν σημασία και οι αρχαιολογικοί τόποι, η ιστορική σημασία που έχει εδώ η περιοχή, βεβαίως χρειάζεται να τα προστατεύσουμε. Αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τις περιουσίες τους, το εισόδημά τους απ’ αυτό που ζουν, για να μπορεί να ζει και αυτός ο τόπος. Γιατί ένας τόπος, όπως εδώ, δεν είναι μόνο αρχαιολογικοί χώροι, είναι και οι ζωντανοί άνθρωποι, αυτοί που μένουν κι αγωνίζονται για το μεροκάματο, για να ζήσουν τις οικογένειές τους, για να αναδείξουν τον τόπο τους. Εδώ πρέπει να ζήσουμε, ο καθένας στον τόπο του, δεν μπορεί να γυρνάει από δω κι από κει ψάχνοντας δουλειά, επειδή τον καίνε κάποιοι για τα δικά τους συμφέροντα, ή επειδή δεν παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα που χρειάζεται».Ο λαϊκός αγώνας θα δώσει λύσεις

«Ολα αυτά δεν λύνονται αν βαρέσω το χέρι παραπάνω στη Βουλή, μη νομίζετε ότι θα στεναχωρηθούν και πολύ. Δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα έτσι. Ο λαϊκός αγώνας θα τα λύσει, η λαϊκή ενότητα, η πάλη, η διεκδίκηση. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε επί ποδός πολέμου, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, ετοιμότητα, γιατί αυτοί για άλλα στοχεύουν.

Η εμπορευματοποίηση της γης, η ιδιωτικοποίηση κι όλα αυτά είναι αυτά που μας έφτασαν και σε αυτήν την κατάντια εκτός των άλλων. Γιατί αν δίνεις σε ιδιώτες επενδυτές, αυτοί δεν θα κοιτάξουν να φτιάξουν την ελιά, τη σταφίδα, τα μελίσσια, το δάσος, τα σπίτια, τις άλλες καλλιέργειες. Θα κοιτάξουν να φτιάξουν καμιά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, να φέρουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εν ονόματι της “πράσινης” ανάπτυξης πάνω στα καμένα, δηλαδή να φτιάξουν δρόμους για να περνάνε οι ανεμογεννήτριες και πάει λέγοντας. Αλλά αυτό δεν είναι ανάπτυξη για τον λαό, αυτό είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια, για να κλείνουν οι έμποροι τα μαγαζιά τους, για να μην έχει δουλειά ο εργάτης, να μην έχει εισόδημα και βιος ο αγρότης. Αυτό είναι το ζήτημα. Και όλα αυτά ενιαία πρέπει να τα δούμε, ενιαία να τα αντιμετωπίσουμε».Προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε και την ανάγκη των αντιπλημμυρικών έργων: «Προειδοποιούμε για μία ακόμη φορά, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιπλημμυρική προστασία, τα αντιδιαβρωτικά έργα, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές. Χωρίς δάσος ξέρετε ότι είναι πιο εύκολα τα πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ έχει ποταμούς, ρέματα, δεν έχουν παρθεί μέτρα εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει πάλι να είμαστε σε ετοιμότητα, για να επιλυθούν τέτοια ζητήματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αλλά, ξέρετε, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα τα αντιπυρικά, τη δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν τα θεωρούν επιλέξιμα, γιατί πρέπει να είναι ανταποδοτικά, γιατί είναι στη λογική του “κόστους – οφέλους”. Εχει κόστος ένα έργο και δεν θα φέρει άμεσα κέρδη στον επενδυτή.

Πολλοί, μερικές φορές μας λένε: “Μα τώρα τι θέλετε; Πάλι με την ΕΕ τα βάζετε; Μόνο η κυβέρνηση φταίει και η κεντρική εξουσία; Δεν φταίνε οι άνθρωποι;”. Ολα έχουν μία συνέχεια, η πολιτική που ασκεί ο καθένας που παίρνει την εξουσία σε αυτήν εδώ τη χώρα έχει να κάνει και με την ΕΕ και με τι του λένε οι “μεγάλοι” εδώ του τόπου, δηλαδή τα μονοπώλια, οι όμιλοι που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Σε αυτούς πειθαρχεί αντί να πειθαρχήσει στο λαϊκό συμφέρον, όπως έχει υποχρέωση και όπως λέει προεκλογικά υποσχόμενος στους πολίτες να τους ψηφίζουν. Αυτή είναι η όλη ιστορία».

Η καλύτερη «πρόληψη», να πάρει ο κόσμος το μέλλον στα χέρια του

Η ανάγκη για πλήρεις αποζημιώσεις και έργα για να μείνει ο λαός στον τόπο του, αναδείχτηκε στη σύσκεψη με φορείς και συλλόγους των πληγεισών περιοχών

Τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε καλλιέργειες και τους στέρησε το εισόδημά τους, σκιαγράφησαν στις σύντομες παρεμβάσεις τους στη μαζική σύσκεψη οι εκπρόσωποι της επιτροπής πυρόπληκτων, φορέων και συλλόγων των πληγεισών περιοχών, ζητώντας όλοι τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια να διεκδικήσουν ουσιαστικές αποζημιώσεις και ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης τόνισε ότι η καταστροφή είναι τεράστια στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, ότι τα σπίτια σώθηκαν γιατί οι κάτοικοι δημιούργησαν ομάδες πυρασφάλειας και έδωσαν πολυήμερο αγώνα ενάντια στις φλόγες και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η επιτροπή την Τετάρτη, να οργανώσουν τον αγώνα για να καταλογιστούν οι ευθύνες «σε αυτούς που άφησαν να καεί ο νομός μας, να διεκδικήσουμε να μείνουμε στα χωράφια και στη ζωή μας εδώ».

Η Νατάσσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ζήτησε «να βοηθήσετε στην κατεύθυνση να σταθεί στα πόδια του ο νομός», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας ότι το 2007, στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά, αυτά δεν έγιναν ποτέ.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καυκανιάς, Γιώργος Ρηγόπουλος, μίλησε για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού και ζήτησε τη βοήθεια του ΚΚΕ για ουσιαστικές αποζημιώσεις και βοήθεια ώστε να διασωθεί ο καρπός που απέμεινε στα δέντρα που διασώθηκαν.

Η Ευγενία Φωτοπούλου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κλαδέου, σημείωσε πως τα προβλήματα είναι φοβερά, άλλαξε η καθημερινότητα, όλη η ζωή των κατοίκων. Σημείωσε πως υπάρχουν οικογένειες που δεν θα έχουν αύριο να πάρουν ψωμί, αφού όλοι σχεδόν εξαρτώνται απ’ τη γη για την επιβίωσή τους. Υπογράμμισε πως καμία βοήθεια δεν υπάρχει απ’ το κράτος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «ακούω συνέχεια, δεν έχουμε θύματα. Νεκρούς δεν έχουμε, θύματα είμαστε όλοι, γιατί όταν δεν θα έχω να πληρώσω τη ΔΕΗ θύμα είμαι», σημειώνοντας πως «είμαστε υπεύθυνοι, βιοπαλαιστές, μέσα από μας ζουν και άλλοι, άλλοι έχουν κατάκοιτους γονείς, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά που σπουδάζουν. Η ΔΕΗ έστειλε τους πρώτους λογαριασμούς, πώς θα τους πληρώσουμε; Μετά δύο μήνες να σας φέρω τουλάχιστον τριάντα λογαριασμούς που θα είναι κομμένοι. Μας θυμούνται μόνο προεκλογικά. Φτάνει».

Ο Αντρέας Μαραγκός, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πεύκιες, επεσήμανε ότι οι διαδικασίες αποζημιώσεων που προβλέπονται απ’ τον ΕΛΓΑ είναι χρονοβόρες, την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία, με πολλά προβλήματα και ζήτησε ουσιαστικές αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστησαν τόσο οι αγρότες όσο όμως και οι εργάτες.

Ο Κώστας Χρονόπουλος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουριάς, εξέφρασε τον φόβο των κατοίκων για τις πλημμύρες του χειμώνα. «Οι κυβερνώντες μη μας ξαναπούν τα ψέματα του 2007, μας είπαν να φύγουμε και δεν τους άκουσα, αν φεύγαμε θα καιγόταν το χωριό, θέλουμε τη βοήθεια τη δική σας, δεν μπορούν να κυβερνάνε με αυτό τον τρόπο, όλα για το κεφάλαιο, τίποτα για τη φτώχεια», σημείωσε.

Ο Γιάννης Αντωνόπουλος, προϊστάμενος του Επιμελητηρίου Ηλείας, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και όχι μόνο όσες βρίσκονται στα στενά όρια των χαρακτηρισμένων ως πυρόπληκτων περιοχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα λιοτρίβια που δεν θα δουλέψουν, ανεξάρτητα απ’ το αν βρίσκονται σε περιοχή που καταστράφηκε ή όχι. Υπενθύμισε την αρνητική εμπειρία του 2007, όπου τα χρήματα δωρεών για τους πυρόπληκτους του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» δεν έφτασαν ποτέ σε αυτούς και ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια αυτήν τη φορά να δοθούν αποζημιώσεις που θα καλύπτουν τους πληγέντες.

Ο Αλκης Κωνσταντόπουλοςμέλος του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο δράσης και πρόληψης, αλλιώς σε δέκα χρόνια πάλι για τα ίδια θα μιλάμε, όπως είπε, και ζήτησε οι άνθρωποι που ζούσαν απ’ τη γη και το δάσος να έχουν ρόλο και λόγο στην προστασία του, για να προληφθούν μελλοντικές καταστροφές. «Τους πληγέντες να τους δούμε και σε ένα χρόνο, οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες, το πρόβλημα θα φανεί μετά από λίγο καιρό και τότε, όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν, θα μείνουν με την απελπισία τους», τόνισε.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, σημείωσε: «Η Ηλεία κάηκε πολλές φορές και η εμπειρία δεν μας πείθει ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό. Η αντιμετώπιση ίδια, υποσχέσεις, βουλευτές που γυρίζουν και μιλάνε καθημερινά, λέει, με τους αρμοδίους και τελικά το παραμύθι πάει σύννεφο, μερικά πράγματα πρέπει να τα δούμε πάλι απ’ την αρχή και συνολικά. Μιλάμε για αναδάσωση σε ιδιωτικό φορέα, δεν είμαι ειδικός, δεν χρειάζεται να φράξουμε αυτά που κάηκαν και θα ξαναγίνουν», σημειώνοντας πως «κάποιοι δεν θα έχουν να φάνε και κάποιοι θα βγάλουν κέρδη».

Ο Τάκης Μυλωνόπουλος, γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημείωσε: «Απ’ το 2007 έως σήμερα, δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα, καμία πρόληψη, καμία πυροπροστασία, ό,τι μας έταξαν έπεα πτερόεντα, δεν έγινε απολύτως τίποτα (…) Για ποιες αποζημιώσεις μας μιλάνε; Δεν περιμένω τίποτα. Τη μόνη πρόληψη που περιμένω και είναι ευκαιρία είναι ο κόσμος να πάρει το μέλλον του στα χέρια του. Διεκδικήστε δυναμικά αυτό που σας ανήκει, τη ζωή σας, το βιος σας, στην Εύβοια ήδη το ξεκίνησαν, μην περιμένετε αποζημιώσεις και επιδόματα, είναι ευκαιρία να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας».

Ο Νίκος Ζαρόκωστας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, μίλησε για οικολογική και οικονομική καταστροφή, για οικογένειες που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, που αν και σε μια περιοχή με τεράστια επισκεψιμότητα, οι οργανωμένες επισκέψεις από ομίλους δεν αφήνουν τίποτα στην τοπική οικονομία. «Οι νομοθεσίες τους είναι για να εξυπηρετούνται μονοπώλια, δεν θα γίνει ανεκτό αυτό το πράγμα, θα αγωνιστούμε αυτή τη φορά, θα κλείσουμε δρόμους, θα αντιδράσουμε, διότι θλίβομαι να κάνω τον πρόεδρο σε μια πεθαμένη αγορά. Να βοηθήσετε κι εσείς, σας ακούω αλλά έκανα το λάθος να μην σας ψηφίσω, να αναδείξετε αυτά που σας λέμε», ανέφερε.

Η Δήμητρα Γεννηματά, εκπρόσωπος του 15μελούς του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, τόνισε ότι πολλές οικογένειες έχασαν το μοναδικό τους εισόδημα και δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους, αντίστοιχα μαθητές που πρέπει να πάνε να σπουδάσουν πρέπει να τους εξασφαλιστεί στεγαστικό επίδομα ή φοιτητική εστία. Αναφορά έκανε και στο άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η Ηλεία βράζει από κρούσματα, δίχως να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο και ζήτησε έστω στο παρά πέντε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η Στέλλα Χρονοπούλου, μελισσοκόμος, σημείωσε: «Η ζωή μας ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη και τώρα η φωτιά ήρθε να αποτελειώσει τα ζώα μας, τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα κάθε κτηνοτρόφος να αναγκάζεται να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ζωοτροφές, εμείς αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τα μελίσσια σε πολύ μακρινότερες περιοχές, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά τα προϊόντα μας τα πουλάμε σε ίδιες τιμές. Οι υποσχέσεις, τα ψίχουλα που μας δίνουν θα μας τα πάρουν διπλά αργότερα, όλα θα φορτωθούν στις πλάτες μας, όποια κυβέρνηση κι αν είναι ίδια πολιτική, να μην διαλέγουμε ποιος θα μας ξεζουμίζει, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές και τον τόπο μας. Οχι επαίτες, να απαιτούμε αυτό που δικαιούμαστε. Ο αγώνας είναι η μόνη λύση για το αύριο».

Τέλος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Φολόης Κώστας Μουλαγιάννης σημείωσε πως «τα ζήσαμε και παλιότερα, τα ζούμε και τώρα, τίποτα δεν έχει γίνει».

Στο τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου χάρισε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αντίγραφα μεταλλείων που δίνονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατευθύνθηκε στο Λάλα, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Νίκο Νικολακόπουλο, και τον αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο.

Η περιοδεία κατέληξε στη Φολόη, όπου ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτισε κατοίκους του χωριού στην πλατεία του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...