Περιοδεία του ΚΚΕ στο 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Περιστέρι

Πυρκαγιά σε αποθήκη Αργολίδα - Πυροσβέστες - Πυροσβεστική Υπηρεσία
Φώτο Αρχείου / (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Περιστέρι επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Λάππα, μέλος της ΚΕΟΕ και τον Μιχάλη Σελέκο, μέλος της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών – Περιστερίου της ΚΟΑ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ υποδέχτηκε ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού, ενώ έγινε συζήτηση με το προσωπικό για την σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο και τις παρεμβάσεις που κάνουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Περιστερίου για την πυροπροστασία και τα αντιπυρικά έργα.

Είναι αξιοσημείωτο να τονίσουμε ότι ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Περιστερίου εξυπηρετεί ανάγκες πυρασφάλειας του πολυπληθέστερου δήμου του δυτικού τομέα των Αθηνών. Ο τομέας αρμοδιότητάς του επεκτείνεται και πέραν των ορίων του Δήμου Περιστερίου και καλύπτει τμήματα μίας ευρύτερης περιοχής που συμπεριλαμβάνει το Σχιστό, το Χαϊδάρι μέχρι το Βούτημα, τον Ασπρόπυργο και το Ποικίλο Όρος. Παρ’ όλα αυτά παραμένει από την ίδρυσή του σταθμός Γ ́ Τάξης, τη στιγμή που το εύρος των αρμοδιοτήτων του και της περιοχής ευθύνης, επιβάλει την αναβάθμιση του σε Α ́Τάξης.

Στην περιοδεία και συζήτηση από τον Ν. Λάππα τονίστηκε πως “τα στοιχεία ομολογούν την κυβερνητική υποκρισία για πλήρη ετοιμότητα με τους κινδύνους να έχουν κάνει και φέτος την εμφάνισή τους, κοστίζοντας ακόμα και τη ζωή Πυροσβεστών, όπως έγινε πρόσφατα στη Χίο, αλλά και πολιτών, κατεστραμμένες λαϊκές κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καμμένα”.

Επιβεβαιώθηκαν από τη συζήτηση “τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και με τον νόμο 4662/2020 αφού δημιουργεί επιπλέον, αντί να αντιμετωπίζει τα ήδη υπάρχοντα, προβλήματα στο έργο της Πυροσβεστικής. Ο λεγόμενος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν.4662/2020) παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους Δήμους, τις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις. Εμπλέκει και με επίσημη παραδοχή πλέον, μέσω της ”Λευκής Βίβλου για την Προστασία του Πολίτη”, και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, διατηρώντας όχι μόνο τη στρατιωτικοποιημένη του δομή, αλλά επαναφέροντας και την οπλοφορία των στελεχών του. Θέτει το σύνολο των φορέων της πολιτικής προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την αξιοποίησή τους στους εγκληματικούς του σχεδιασμούς, χρηματοδοτούμενους μάλιστα με μυστικά κονδύλια. Από την ήδη υπάρχουσα δύναμη του Π.Σ., με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν δεσμευτεί περί τους 1.400 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της Fraport, της Hochtief, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΒΙ.ΠΕ.”

Ιδιαίτερα για τον Δήμο Περιστερίου τονίστηκε από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πωςη διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έχει τις δικές της ευθύνες γιατί:

– Δεν διεκδίκησε ποτέ από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για τη προστασία του Ποικίλου όρους ούτε άλλωστε για την αναγκαία αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση.

– Ποτέ δεν υιοθέτησε τα αιτήματα των πυροσβεστών για την κάλυψη των αναγκών του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού που εδρεύει στην πόλη και καλύπτει τεράστια έκταση ευθύνης στην Δυτική Αττική. Άλλωστε ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός καλύπτει πλήθος αναγκών που προκύπτουν και εντός του ιστού της πόλης.

– Το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιπυρική περίοδο δεν επαρκεί ενώ απασχολείται και σε άλλου είδους εργασίες.

Ο Μ. Σελέκος τόνισε πως “η υποχρηματοδότηση στους Δήμους παραμένει, με την ευθύνη την σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε μέσα (υδροφόρες, εκσκαφείς κ.α.) και προσωπικό (π.χ. πυροφύλακες), που κάνουν αδύνατο πολλές φορές τον καθαρισμό και την προστασία των δασών. Ταυτόχρονα η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών ανάμεσα στους φορείς που σημειώνεται, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.”

Οι πυροσβέστες ανέδειξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, όσο και γενικότερα στη ζωή τους. Συγκεκριμένα:

– Από τον Ιούλη του 2014 έληξε η σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία που παρείχε ψηφιακούς ασυρμάτους στο Πυροσβεστικό Σώμα (από το 2004), οι οποίοι αντικαταστάθηκαν με τους αναλογικούς ασυρμάτους που χρησιμοποιούνταν από το 1998.

Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους οι ίδιοι, αλλά και στην αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους λόγω του ότι με το αναλογικό σήμα διακόπτεται σε πολλές περιπτώσεις η επικοινωνία του κλιμακίου που επεμβαίνει με τον Σταθμό, το Κέντρο ή τις άλλες μονάδες, αφού το αναλογικό σήμα “χάνεται” τόσο σε ορεινούς, όσο και σε οικιστικούς τόπους.

– Το ίδιο το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος γίνεται δέκτης των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών με αποτέλεσμα να συναντούν επιπλέον εμπόδια στην οικογενειακή τους ζωή.

– Επιπλέον το πρόβλημα επιδεινώνεται, αφού στις μητέρες πυροσβέστριες αναστέλλεται η άδεια ανατροφής τέκνου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...