Περιοδεία του Μάικ Πομπέο σε επτά χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Πομπέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα κάνει περιοδεία σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες συμμαχικών χωρών που ήδη έχουν αναγνωρίσει, ανεξαίρετα, τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η περιοδεία, που αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 23η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει στο Παρίσι, όπου ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συνομίλησε χθες Τρίτη με τον Μπάιντεν, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.

Κατόπιν ο Πομπέο θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιφέρεια και να προωθήσει τη σθεναρή στάση [των ΗΠΑ] ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Μετά την Τουρκία, θα μεταβεί στη Γεωργία.

Κατόπιν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τις ΗΠΑ σε νέες δυσκολίες στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις και ειδικά την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Την ίδια ώρα διευρύνονται και οι αντιθέσεις με συμμάχους, όπως η ΕΕ, που προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα αεροναυπηγικής, αξίας περίπου 4 δισ., δύο μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κίνηση ενδεικτική των σφοδρών συγκρούσεων συμφερόντων οι οποίες θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα από ελιγμούς και διαφορετικές τακτικές, το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραιτηθούν από τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη «φροντίδα» τους να κλείσουν ζητήματα ανοιχτά, που δυσκολεύουν την εξασφάλιση της συνοχής του ΝΑΤΟ και των συμμαχιών που επιδιώκουν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...