Περσικός κόλπος: Ένταση ΗΠΑ – Ιράν

Ιραν- σημαια

Το συμβάν στον Κόλπο συμβαίνει σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τεχεράνης.

Έντεκα πλοία από το Ισλαμικό Στρατιωτικό Επαναστατικό Σώμα του Ιράν πλησίασαν τα πλοία του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ακτοφυλακής στον Κόλπο, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις “επικίνδυνες και προκλητικές”.

Ενώ τέτοιες εμπλοκές συνέβαιναν περιστασιακά πριν από μερικά χρόνια, το τελευταίο διάστημα είχαν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ιρανικά πλοία πλησίασαν έξι στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ ενώ εκτελούσαν επιχειρησιακή άσκηση με ελικόπτερα του Στρατού σε διεθνή ύδατα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που εκτιμάται ότι είναι κοντά στο Ισλαμικό Στρατιωτικό Επαναστατικό Σώμα του Ιράν, αναγνώρισε το περιστατικό, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο Ιρανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ μίλησαν για επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες, τη στιγμή που έχουν εντείνει το εμπάργκο κατά του Ιράν.

Οι συνέπειες του εμπάργκο έχουν τραγικές συνέπειες για τον Ιρανικό λαό εν μέσω πανδημίας.

Το περιστατικό συνέβη δύο μέρες μετά που ένοπλοι κράτησαν για μικρό χρονικό διάστημα σε ομηρεία το κινεζικό δεξαμενόπλοιο SC Taipei.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν αυξηθεί από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν του 2018 και επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις.

Πληροφορίες από aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...